Csavaros megoldások 2. rész

Két innovatív technológiát vezetett be hazánkban a kötőelem-specialista UNIRIV Kft.

2018. október 04., csütörtök, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító bevonat bevonattechnika kötőelem rögzítéstechnika Uniriv Kft.

Az iparban nagy hangsúlyt fektetnek a különböző bevonatokra (mind a megmunkáló szerszámok, mind a késztermékek és a kötőelemek területén), amelyekkel a termékek élettartamát, ellenálló képességét a különböző környezeti behatások ellen radikálisan megnövelhetik. A kötőelemeknél alkalmazott legmodernebb bevonatolási eljárásokról Pócza Zsolt, az UNIRIV Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitor olvasóinak.

Precote – az önbiztosító és öntömítő kötőanyag-bevonatolás

Miben különbözik az eddigiektől a Precote bevonat?

A Precote egy lakkszerű réteg, melyet a kötőelemek legkülönbözőbb típusai esetében használnak. Biztosító és tömítő tulajdonsága csak akkor alakul ki, ha nyomásnak és/vagy nyíró igénybevételnek tesszük ki az összeszerelés során. A bevonatolt menetes alkatrész beszerelése után rövid idővel a menetek a rezgéssel, kilazulással szemben ellenállóvá válnak, és a megfelelő tömítés is kialakul. A csavarok és más menetes alkatrészek a bevonat által magukban hordozzák a Precote valamennyi előnyös tulajdonságát, így létrehozva a megfelelő szilárdságú csavarkötést.

A Precote kifejlesztése a modern T-mikrokapszulázási technikán alapul, melynek segítségével a széles körben kipróbált, tömítéshez és rögzítéshez használt ragasztóanyagokat egy vékony, polimerikus fallal zárjuk el. A Precote létrehozása során a modifikált, 2 alkotós akrilátrendszerek mikrokapszulált, különálló összetevőit oldható, kötőanyagot tartalmazó közegbe vegyítjük. A folyékony fázisú Precote felhordása és megszárítása után száraz és korrózióálló bevonatot kapunk.

Hogyan működik a Precote bevonat?

Miközben becsavarjuk a Precote-tal bevont kötőelemeket, a Precote-rétegben lévő mikrokapszulák megrepednek a nyomás és/vagy nyíró feszültség hatására. A folyékony összetevők kiszabadulnak a mikrokapszulákból, és a ragasztóanyagként megkeményednek, így hozzák létre a kívánt záró és tömítő hatást. A mikrokapszulált modifikált akrilátok szabályozható teherbírási fokozataikkal, a specifikus Precote ragasztóanyagokkal lehetővé teszik konkrét gyakorlati igények kielégítését az adott alkalmazás terhelési és hőmérsékleti követelményeinek megfelelve. Az így bevonatolt kötőelemek nem igényelnek semmiféle további mechanikai biztosító vagy tömítő alkatrészt. Fiziológiai és toxikológiai szempontból pedig a Precote bevonat ártalmatlan, mivel a folyékony ragasztóanyagokat, melyeket részben az ingerlő hatású vegyszerek közé sorolnak, teljes mértékben izolálja a kapszulák fala.

Találkozhattak már a magyar ügyfelek korábban is Precote bevonatolt kötőelemekkel?

A Precote bevonattal nem kell különösebb edukációs folyamatot bejárnunk, és falakat sem kell ledöntenünk az elismertetéséhez, mert néhány helyen már eddig is lehetett találkozni ezzel a bevonattípussal. Nagy különbség azonban, hogy a többi kereskedő és gyártó külföldön végeztette el a bevonat felvitelét, mi pedig saját magunk is képesek vagyunk rá, ami megint csak csökkenti a szállítási időt. Maga a bevonat Németországból érkezik, és a gyártó omniTECHNIK nem adja el boldog-boldogtalannak az anyagot, ami önmagában komoly referencia az UNIRIV Kft. számára.

A Precote bevonat felvitele az alkatrész nagyságától, illetve attól függ, hogy külső, vagy belső felületet kell ellátni bevonattal. A belső menetek bevonatolása elég nehezen automatizálható, de nagyobb szériák esetén itt is szükség van egy adagológépre. A bevonatoláshoz két gépet építettünk meg, egyik M8 méretig, a másik M8–M24 méret között alkalmas a művelet elvégzésére. A 70 °C-ra előmelegített csavarokra rácsorgatással vagy felhordócsészékkel visszük fel a mikrokapszulált bevonatot az igényelt hosszban és vastagságban. A kemencékben végzett hőkezelés után a termék azonnal felhasználható.

Melyek a Precote bevonattal ellátott kötőelemek előnyei?

A feloldódott rögzítőanyag polimerizációja a kötőelemek összeszerelésekor kezdődik. Mivel a Precote gyorsan kötő technológia, már 10-15 perc alatt mérhető a változás. Öt perc alatt kell elvégeznünk a beillesztést, a behajtást és a tökéletes meghúzást, mielőtt a polimer szerkezeti torzulása bekövetkezne. Szobahőmérsékleten 3 óra alatt érhetjük el a tökéletes szilárdságot. A Precote fagypont körül is megszilárdul, de a hőmérséklet nem süllyedhet –20 °C alá. A hőmérséklet csökkenésével növekszik a kötés ideje. Nem ajánljuk a Precote-tal bevont kötőelemek ismételt használatát, mert teljesen kiszámíthatatlan az állapotuk. A magas nyomásnak kitett csavarokat akkor sem építjük be többször, ha nincs rajtuk Precote bevonat. Ha azonban mégis szükséges egy alkatrész ismételt használata, a következő két megoldást javasoljuk:

  1. a kötőelemek letisztítása és anaerobikus rögzítőanyag alkalmazása,
  2. „új”, még nem használt, Precote-tal bevont alkatrész biztosítása tartalékként.

A Precote mindig homogén és folytonos felületi bevonat. A ragasztóanyag megkeményedése után a kötőelemek tökéletesen tömítetté válnak. Miután befejeződött a keményedés, a Precote ellenáll akár 350 bar nyomásnak is. Ezzel a tömítő hatással elkerülhető a korrózió a kötőelemek érintkező felületein. Különösen azoknak a gyártóknak és felhasználóknak kínál jelentős előnyöket a Precote-rendszer, akik folyamatosan ugyanazon kötőelemeket, például csavarokat, menetes betéteket, menetes alkatrészeket stb. használnak nagy mennyiségben. A bevonat felviteléhez kifejlesztett saját berendezéseinknek köszönhetően rendkívül költséghatékonyan tudjuk elvégezni nagy mennyiségű kötőelem bevonatolását.

Vége

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Csavaros megoldások 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek