Virtuális valóság ipari szinten

Szerviztréning és képzés a virtuális térben

2017. szeptember 22., péntek, 06:00

Címkék: alkatrész tisztítás Dürr Ecoclean EcoCFlex 3 EcoClean karbantartás tisztítás tisztítástechnológia virtuális valóság

Az ipari alkatrésztisztító berendezések egyik vezető gyártójának számító Dürr Ecoclean a virtuális valóságot is felhasználja a szervizszakemberek globális képzésében, hogy a komplex manipulátorokhoz elsőrangú karbantartási támogatást adjon.

A virtuális valóság (VR) egy olyan kifejezés, amely jelenleg még főként számítógépes játékokhoz társul. A valóság – és a fizikai jellemzők – valós idejű számítógépes, interaktív, virtuális környezetben történő megjelenítése és egyidejű észlelése számos lehetőséget hordoz magában az ipar területén is. Az ipari alkatrésztisztítás és a felületkezelés terén éllovas Dürr Ecoclean a szakemberek képzésében is felfedezte a virtuális világ előnyeit. Pontosabban szólva: az első VR-alkalmazást a Tema Technology Marketing AG fejlesztette ki a Dürr Ecoclean Monschau által az EcoCFlex 3 rugalmas tisztítócellájához fejlesztett Scara manipulátorral kapcsolatos karbantartási tréninghez. Ebben az esetben az oktató és a gyakornok egymástól több ezer kilométeres távolságban találhatók.

A szervizszakember a virtuális valóság segítségével koordinálja a Scara manipulátorok különböző karbantartási műveleteit (forrás: TEMA Technologie Marketing AG)

Az összes karbantartási művelet és munkafolyamat valósághű megjelenítéséhez a manipulátor VR-modelljét CAD-adatokból hozták létre. A modell a csúszósávokkal szabadon mozgatható. Ezzel a módszerrel minden csavar kilazítható vagy meghúzható, de az egyes munkafázisok logikusan strukturáltak, és kölcsönösen függenek egymástól. A virtuális rendszerben végzett olajcsere során például a burkolatot csak akkor lehet újra lezárni, amikor az olajat valóban betöltöttük. Ez a megközelítés biztosítja, hogy a gyakornokok a különböző lépéseket megfelelő és teljes sorrendben sajátítsák el, így azok megfelelően „beágyazódjanak”. Ennek elérése érdekében minden egyes szervizoperátor szabadon mozoghat a virtuális tér meghatározott felületén, például körbesétálhatja a manipulátort. „Ez a fejlesztés egy fontos lépés annak biztosításához, hogy szerviztechnikusaink világszerte tökéletesen megismerkedhessenek a feladataikkal, és minimális időn belül kiváló támogatást nyújtsanak ügyfeleinknek” – jegyezte meg Michael Förster, a Dürr Ecoclean ügyvezető igazgatója a virtuális valóság hasznosságáról.

www.durr-ecoclean.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek