Válasz a minőségi bevonattechnikai igényekre

PaintExpo 2014. április 8–11. között Karlsruhéban

2014. február 12., szerda, 11:37

Címkék: bevonattechnika felülettechnika Karlsruhe Paint Expo porfestés

A felületminőség és a bevonattechnika vonatkozásában is minden eddiginél komolyabb elvárásokkal szembesülnek a szakma képviselői. Egyrészt az erőforrások hatékony felhasználása, az egyedi megoldások és a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés, másrészt az alkalmazási lehetőségek széles választéka, a minőség és a rugalmasság is fontos szerepet kapnak. Az idén 5. alkalommal megrendezésre kerülő PaintExpo keretében több mint 400 kiállító válaszokkal szolgál arra, hogy ezekkel a kihívásokkal milyen módon lehet megbirkózni.

 
A különféle felületek tekintetében igen sokféle funkcionális és dekorációs igénynek kell megfelelni. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy a bevonatok, illetve festékek felvitele a lehető legkevesebb anyag és erőforrás felhasználása mellett és a lehető leginkább környezetkímélő módon, mindezek mellett pedig a legjobb minőségben legyen kivitelezhető – alapanyagtól függetlenül.
 

Gazdaságos bevonatkészítési trendek

A PaintExpo kiállítói ilyen célokra kínálnak új megoldásokat és fejlesztéseket folyékony festéshez, porbevonatkészítéshez és a fémek „coil coating” eljárással történő bevonatolásához. Azokon a területeken például, ahol szükséges a fémfelületek előkezelése, egyre inkább terjed a 40–60° C közötti tartomány helyett már 30–35° C között is hatékony vasfoszfátozási eljárás, de ide sorolhatóak a nanokerámiás rendszerek is. Egyre többféle, megújuló nyersanyagokra épülő termék áll rendelkezésre az acélból, vasból és alumíniumból készült alkatrészek előkezeléshez, illetve tisztításához. Szintén fejlődő tendenciát mutatnak a szárazjeges és plazmaeljárással történő alternatív tisztítási eljárások, amelyek jellemzően a műanyag alkatrészek előkezelésében használatosak.
 
Idén több mint 400 kiállító mutatja be újdonságait

Optimalizált funkcionális festékek

A festési eljárásoknál az olyan rendszerek irányába mutató fejlődés figyelhető meg, amelyek a funkcionális jellemzők mellett dekorációs célokat is szolgálnak. A fémekre, műanyagokra és fára is felhordható, oldószer alapú festékekhez és színtelen lakkokhoz már olyan adalékok is rendelkezésre állnak, amelyek többek között antibakteriális jellemzőkkel bírnak. Ezek alapjául ionizáló hatású szerves fémes anyagok szolgálnak. Ilyen anyagokat az új fejlesztésű, antibakteriális hatású porlakkok előállításához is használnak. Ami a korrózió-, az UV- és a környezeti hatások elleni védelmet illeti, az építőiparban és mezőgazdasági gépekben, valamint egyéb kültéri alkalmazásokhoz használt alkatrészek tekintetében például egyre szigorodnak a követelmények. Az ezeknek való gazdaságos és környezetbarát módon történő megfelelést segíti egy epoxialapú, cink- és nehézfém-mentes alapozópor, ami megfelel a C5-I kategória korrózióvédelmi előírásainak, és felhordható porbevonattal, illetve folyékony festékkel egyaránt. A korróziógátló alapozó a bevonni kívánt felület típusához igazítható (vastartalmú fémek, élekkel rendelkező felületek, öntvények). 
 

Fejlődő UV-technológia 

Az UV-eljárás a műanyag és fém alkatrészek vonatkozásában is egyre nagyobb teret hódít, hiszen egyre többféle komplex felépítésű munkadarab bevonatolását teszi lehetővé. Az UV-fénnyel történő köttetés inert gázos környezetben zajlik, ahol szén-dioxid vagy nitrogéngáz segítségével csökkentik az oxigén mennyiségét. Ezzel megakadályozható, hogy a polimerizációhoz szükséges gyökök elvonják az oxigént, ami pedig kizárja az inhibíciót. Ennélfogva a köttetés hosszabb ideig tarthat, és a jelentősen kevesebb UV-sugárzásnak kitett részeken is jobban meg tud kötni a bevonat. A gáztöltésű csövek mellett már LED fényforrások is rendelkezésre állnak az UV-fényre kötő festékek megszilárdításához. Ilyen és hasonló újítások és fejlesztések várják a látogatókat a PaintExpo kiállításon, amellyel egy időben lesz látogatható a WTT Expo ipari fűtés- és hűtéstechnológiai szakkiállítás, valamint a HallTec kiállítás is, amely az ipar és a kereskedelmi szféra számára mutat be épületgépészeti berendezéseket.
 
info@paintexpo.de
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek