Költség- és környezetkímélő innováció

A technológiákba fektetett fejlesztések egyre nagyobb hatékonyságot is eredményeznek

2014. június 24., kedd, 13:16

Címkék: bevonattechnika felületkezelés Ostorházi Bevonattechnikai Kft. szemcseszórás

A különböző felületkezelési eljárások kivitelezésében egyre jelentősebb szerep jut bevonattechnikának. A bevonatkészítés mint felületkezelő eljárás számtalan lehetőséget elégít ki. A gazdasági igények egyre magasabbra teszik a mércét a bevonatanyag-gyártók, a felhordás körülményeit biztosító berendezések gyártói, valamint a bevonatkészítéssel foglalkozó kivitelezők számára.

 
A bevonatokkal és bevonati rendszerekkel szemben támasztott követelmények – élettartam, környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság, kopásállóság – javításánál nem lehet szem elől téveszteni a környezetterhelés csökkentését. Az egyre kiélezettebb versenyhelyzet pedig szigorú kereteket szab a költségeknek. Mindezeket figyelembe véve indokolt és megfigyelhető az innováció ezen a szakterületen is. A megfelelő technológiák kiválasztása és a bevonatkészítés gondos megtervezése, előkészítése ma már sokszor fontosabb és hosszabb feladat, mint maga a kivitelezés. Ez különösen igaz abban az esetben, ha egy megrendelőnek nemcsak a szín a fontos, hanem egy olyan tartós értéknövelő felületet szeretne, amely a környezet védelmének figyelembevételével és a bevonatkészítés árának optimalizálásával tervezett. Az elkészült bevonat mindig szép, de az is fontos, milyen árat fizetnek majd érte a gyermekeink. Az új technológiák lehet, hogy jelenleg még valamivel drágábbak a hagyományos megoldásoknál, de ha van lehetőségünk festéktakarékosabb berendezéseket használni ellenőrzöttebb és több védelmet biztosító körülmények között, nem dughatjuk a fejünket a homokba…
 

Modern szemcseszórás

A bevonatkészítésnek két fő állomása van: a felület-előkészítés és a bevonat-felhordás. Az előkészítés technológiája nagymértékben meghatározza a végeredményt. A felület tisztasága és a felületen kialakított geometria a rétegrend alapfelülethez való tapadását segíti elő. Erre a feladatra többféle megoldás létezik. A legelterjedtebbek között tartjuk számon a szemcseszórást.
 
Zártrendszerű, szabadsugaras szemcseszórás
 
Hatékony, és az elvárásoknak megfelelő végeredményt zártrendszerű berendezések képesek biztosítani, gondosan megválasztott szóróanyag alkalmazásával. Ez megvalósulhat szórókerekes automata és szabadsugaras rendszer használatával egyaránt. A technológiákba fektetett innováció egyre nagyobb hatékonyságot, egyre jobb végeredményt és egyre kisebb környezetterhelést eredményez. Ezen a területen jelentős előrelépésnek számít, hogy ma már olyan méretű zárt rendszerek is készülnek, amelyekben bármilyen, közúton szállítható méretű tárgy felületkezelése biztonságos és ellenőrzött körülmények között megoldható.
 

Innovatív ipari festés

A bevonatok elkészítésénél még összetettebb a feladat. A felhordás körülményeinek és a környezeti tényezők szigorú előírásainak betartása mellett várható a kívánt eredmény. Egy modern fényezőkamrában elengedhetetlen a tiszta levegő megfelelő áramlása, a páratartalom szabályozása és a megfelelő hőmérsékleti viszonyok kialakítása. Az előre meghatározott paraméterek biztosításában nagy segítséget nyújtanak az informatikai rendszerek, amelyek előre meghatározott, úgynevezett receptúrákat képesek tárolni és végrehajtani. Egy adott recept végigkíséri az összes munkafolyamatot. A rendszer beavatkozik, módosít, felügyel és dokumentál. A technológus a kiválasztott bevonati anyag festékgyártói utasításában meghatározottak szerint paraméterez, amit a berendezés megbízhatóan végrehajt.
 
Bevonattechnika Centrum
 

A különleges eljárások térhódítása

Nemcsak a környezeti feltételeket kell biztosítani egy bevonat kialakításánál, hanem a felhordáshoz szükséges, alapanyagra vonatkozó előírásokat is pontosan be kell tartani. Ma már egyre szélesebb körben alkalmaznak a környezetünket kevésbé terhelő bevonatokat. Nemcsak a vízzel hígítható rendszerek jelentenek újdonságot, hanem a csökkentett oldószertartalmú és oldószermentes bevonatok is. Ezeket az anyagokat már nem lehet feldolgozni a megszokott hagyományos eljárásokkal és eszközökkel. Megjelentek a többkomponensű anyagok feldolgozására alkalmas berendezések és az oldószer kiváltására szolgáló forrón szórt eljárások.
 
Kétkomponenses reaktor
 
A különleges technológiák térhódítása nemcsak az új berendezések megjelenésével járt együtt, hanem hozzájárult egy új szakma kialakulásához. Felkészült szakemberek hiányában azonban a gépek nem üzemeltethetőek, a bonyolult rendszerek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A képzésben egyre nagyobb szerepet vállalnak azok a cégek, amelyek alapanyagokat vagy berendezéseket gyártanak, ugyanakkor az egyes területeken szerzett tudás összehangolása elengedhetetlen.
 

Bevonatok felhordása speciális helyeken

Bevonatot készíteni jól hozzáférhető helyen is kihívást jelent, zárt térben, csővezetékben a tevékenység további nehézségekkel járhat. Ezekre a feladatokra  került kifejlesztésre egy olyan rendszer, amely nemcsak elvégzi a feladatot, hanem a bevonatkészítés minden paraméterét képes menet közben szabályozni és dokumentálni.
 
Informatikai rendszerek a bevonattechnikában
 
A csővezetékek belső felületeinek kezelése, az adott igénybevételekkel szembeni elvárások teljesítése megoldandó feladatot jelent. Az egyes igények kielégítésére eltérő bevonati rendszer alkalmazandó. Az automata berendezés alkalmas többféle alapanyag feldolgozására legyen a feladat akár korrózió  elleni védelem, akár súrlódást csökkentő eljárás vagy az élelmiszeriparban alkalmazott előírások teljesítése. A bevonatkészítés minden fázisa ellenőrizhető, a pontos pozíció ismeretében látható és dokumentált a folyamat. Rögzített az adott pozícióban felhordott anyag mennyisége, a kialakított rétegvastagság és minden egyéb felhordási paraméter. (hőmérséklet, nyomás, keverési adatok stb.) Az eljárás egyaránt alkalmazható gyártóműben vagy adott munkaterületen. Nem szükséges a csővezetéket teljes mértékig kibontani, elegendő a hozzáférést biztosítani megfelelő távolságonként. Az egy munkamenetben kezelhető vezetékszakaszok hosszát a csővezeték átmérője határozza meg. 
 

A jövő bevonatai

Ez a szakma is eljutott az ecsettől a bonyolult, de pontos, takarékos, környezetkímélő, nagy szakmai hozzáértést és folyamatos tanulást igénylő elektronikus vezérlésű berendezések használatáig. Közös érdekünk, hogy ezeket a technológiákat használva ne csak szebb, hanem tartósabb és élhetőbb környezetet hagyjunk magunk után. 
 
Ostorházi Miklós
www.bevonattechnika.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek