Folyamatoptimalizált trovalizálás

Rendszerek kombinációja: körvibrátor, szárítóberendezés és centrifuga

2014. május 28., szerda, 19:26

Címkék: Felületkémia Kft. felülettechnika megmunkálás trovalizálás walther throwal

Az egymáshoz kapcsolódó különféle ipari technológiákat a nagyobb termelékenység iránti követelmény és igény jellemzi. A kisebb felületmegmunkáló berendezések, mint a például a körvibrátorok esetében is igaz ez a törvényszerűség. A lehető legkisebb gép- és beruházási költséggel zavarmentes, összességében gazdaságos folyamat és optimális eredmény elérése a cél. Ez a felhasználói igény egyre erősödő követelményt támaszt a gépgyártókkal szemben, ehhez pedig rendszerszintű megoldásra van szükség.

 
Mivel egy gép tényleges termelékenységét nem csak az egyes konstrukciós elemek és komponensek összeszerelés utáni teljesítményadatai határozzák meg, egy közös értékteremtő stratégia a gyártó és a felhasználó között szintén meghatározó lehet. 
 

Berendezés és/vagy problémamegoldó?

Leginkább az autóipari beszállító üzemeknek kell megfelelniük a folyamatosan növekvő minőségi elvárásoknak és az egyre rövidülő gyártási ciklusok speciális követelményeinek. Ebből adódik a teljes gyártási folyamat rugalmasság, gyorsaság és hatékonyság tekintetében történő állandó optimalizálása. Mindez pedig világszerte igaz a felületmegmunkálásra is, ami hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi években egyre többen kérik ki a tapasztalt gépgyártók tanácsait. Mivel (még) nem léteznek teljesen univerzális felületmegmunkáló gépek, és az egyéni elképzelések is csak néhány esetben megfizethetőek, ezért olyan megoldások kellenek, amelyek a lehető legsokoldalúbban képesek eleget tenni az összes követelménynek. Időközben körvonalazódott, hogy speciálisan a kis- és közepes szériáknál vagy a különösen komplex geometriájú könnyű alkatrészek koptatásánál alkalmazott rugalmas, kis rendszer bizonyul a legkifizetődőbb megoldásnak. Ez a felismerés és a több évtizedes tapasztalat – a cégalapító találmányától a modern tömeg-megmunkálás számos teljesen automatizált, csúcstechnológiás változatáig – új rendszermegoldási koncepcióra ösztönözte a Walther Trowal szakembereit: egy körvibrátort és egy vibrációs szárítót integrált technológiai folyadék-visszaforgatással egyesítve létrejött egy kompakt, kis helyigényű koptatóberendezés: az univerzális CB200 felületmegmunkáló központ. 
 

A CB-rendszermegoldás további, termelékenység szempontjából döntő jellemzői

 • Nagyobb termelékenység érhető el az üzemeltetési költségek csökkenése mellett 
 • Helytakarékos konfiguráció 
 • A robusztus gépkonstrukciónak és erősebb vibrációs hajtásnak köszönhetően alkalmas acélgolyós polírozásra is
 • Szárítás és a technológiai folyadék visszaforgatása optimális kombinációban
 • A vibrációs motor élettartamra szóló kenéssel ellátott, így karbantartást nem igényel
 • A munkadarab és/vagy a koptatótestek beékelődése a szétválasztási folyamat alatt teljesen elkerülhető a „rámpa-lerázatás” opció segítségével
 • Az osztályozórosta egyszerűen és gyorsan cserélhető 
 • Optimalizált, nagy felületű osztályozórosta a munkadarabok és a koptatótestek munkatartályon belüli szétválasztásához
 • Opcionális munkadarab-adagoló tölcsér az automatizált gyártási folyamatokba történő integráció megkönnyítésére
   

Folyamatos fejlődés

A körvibrátorok univerzális berendezések, amelyek a legkülönfélébb munkadarabok sokrétű megmunkálására alkalmazhatóak. Legyen szó szigetszerű „stand alone“ megoldásról vagy gyártási folyamatok láncolatáról, durva sorjátlanításról és éllekerekítésről vagy érzékeny alkatrészek magasfényű polírozásáról, azaz az előcsiszolástól a fémtiszta felületek kialakításáig bizonyítják sokoldalúságukat és termelékenységüket a különböző üzemekben világszerte. Sőt, a tisztítás és a zsírtalanítás is kényelmesen megvalósítható ezzel az eljárással. A 60-as évek vége óta a körvibrátorok technológiai alapkonfigurációja messzemenőkig kiforrottnak tekinthető. A Walther Trowal-szabadalom óta 20 gyártó osztozik a piacon világszerte, ugyanakkor 4–5 technológiai szempontból kiemelkedő gyártónál – ideértve a Walther Trowalt is – a részleteken történő finomhangolás és az apró, konstrukciós változtatások állandó fejlődést biztosítanak. Ennek oka a felvevőpiac igénye a folyamatos árcsökkentésre azonos vagy növekvő minőségi követelmények mellett, amihez a munkadarabhoz és a megmunkálási követelményekhez való jobb alkalmazkodóképesség, a gyorsabb folyamat, az üzemi költségek csökkenése, a megismételhető beállítási paraméterek és különösen az egyéni automatizáltsági szint iránti igény is csatlakoztak.
 

Kis különbségek

A példaként említett CB200-rendszer különös ismertetőjele a több mint 180°-os csavarvonalban emelkedő tartályfenék, amely elősegíti az intenzív anyagleválasztást, miközben biztosítja az alkatrészek kíméletes megmunkálását. A csiszolótestek és a munkadarabok keverékének torlódása vagy épp lokális pangása, valamint a koptatott alkatrészek kölcsönös összeverődése ilyen módon elkerülhető. A „rámpa-lerázatás” opció az osztályozási folyamat előtt biztosítja, hogy a szeparálólapát leengedésekor se a munkadarab, se a koptatótest ne ékelődjön be a lapát és a munkacsatorna fala közé. Így a maradéktalan kiürítéssel biztosítható a 100 százalékos szétválasztás, és mindez arányosan kisebb koptatótest-mennyiség mellett. Egy CB-típusú berendezésben a munkadarab/koptatótest térfogatarány optimálisan vezérelhető, a folyamat biztonságos és hatékony üzemeltetését pedig néhány opció jelentősen tovább fokozhatja. A robusztus gépkonfiguráció, a 125 literes hasznos térfogat 200 literes bruttó tartálytérfogat mellett, a munkadarabok akár 170 mm-es befoglalómérete és az erre a rendszerre épülő modellsorozat 1200 literig terjedő hasznos térfogattal egyaránt a CB-típusú berendezések gazdaságossági előnyei közé sorolhatóak. 
 

Összekapcsolva

Trovalizálás után a munkadarabok kímélő és egyenletes, egyidejű utánpolírozással történő szárításáról a G-sorozat vibrációs szárítója gondoskodik. Az alkatrészek nemcsak szárazon távoznak a berendezésből, hanem tisztán is. A 60°C-ra melegített kukoricacsutka-őrlemény, őrölt dióhéj vagy keményfa-kocka ideális szárítóközeg tömegcikkekhez, ha azoknál a teljesen tiszta és száraz felület a követelmény. Az olyan szériás és opcionális kiegészítő felszerelések, mint például a porelszívás funkció, poliuretán tartálybélés, pneumatikus működésű osztályozórosta szakaszos adagolású és átfolyásos üzemmódhoz az egyéni igények testre szabására szolgálnak.
 
 
Említésre méltó továbbá a szárító vezérlésének egy sajátossága is: az érzékelővel folyamatosan ellenőrzött, fokozatmentes hőmérsékletszabályozás gondoskodik róla, hogy a berendezés csak annyi energiát használjon, amennyi az alkatrészek szárításához ténylegesen szükséges. Ezáltal jelentős energia-megtakarítás érhető el. A technológiai folyadék tisztítása akár 98 százalék víz- és 90 százalék koptatófolyadék-megtakarítást is eredményezhet. Ezzel egyidejűleg erőteljesen csökkenthetőek a szennyvízkezelési költségek, mert a koptatás után visszamaradó iszap nedvességtartalma lényegesen kisebb, mint a szokványos szűrőberendezéseknél. Így a rendszermegoldás harmadik komponense is a célul kitűzött megtakarítást és folyamatoptimalizálást, azon felül pedig a környezetvédelmet szolgálja. A kulcsszavak: gazdaságosság és fenntarthatóság. A Walther Trowal ZM03-ECO-1 kosárcentrifuga akár 1000 l/h teljesítménnyel képes kicsapni a szennyvíziszapot, olajat, a megtisztított ipari vizet pedig ismét visszavezeti a koptatási folyamatba. Az ilyen rendszereknél csak a keletkező iszapot kell veszélyes hulladékként kezelni. A körvibrátorok ideális felületkezelő berendezések. A teljesítményben mutatkozó különbségek viszont nem feltétlenül látványosak, inkább a részletekben rejlenek. A technológiában lévő lehetőségek pedig korántsem merültek ki. Sorjátlanítás, él-lekerekítés, zsírtalanítás, durva- vagy finomkoptatás, tisztítás, csiszolás, fényesítés és polírozás, revétlenítés és rozsdátlanítás – lépten-nyomon igazolja az új rendszertechnikát: a trovalizálás még mindig lehet ésszerűbb, jobb és költséghatékonyabb. Annak tisztázására, hogy melyik rendszer felel legeredményesebben és ténylegesen az Ön kihívásaira, kérje bátran munkatársaink tanácsát! 
 
www.feluletkemia.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek