Megkezdte működését a berhidai ipari park talajvíztisztítója

2015. július 27., hétfő, 09:17

Címkék:

Megkezdte működését a berhidai ipari park területén létrehozott talajvíztisztító berendezés, a beruházás eredményeként mintegy 70 új munkahely jöhet létre az ipari parkban – tájékoztatta Berhida független polgármestere az MTI-t.

Pergő Margit elmondta, hogy a víztisztító berendezés beüzemelése egy 2013 októberében indított projekt utolsó állomása. A projekt összesen 6 milliárd forintból valósult meg és az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén felhalmozódott szennyeződés megszűntetését célozta.
A beruházás eredményeként bővül az ipari park barnamezős beruházásokra alkalmas területe, új munkahelyek telepedhetnek le, vállalkozások jöhetnek létre általa, így növekszik a kistérség versenyképessége - mondta.
A kármentesített területen létesítendő, növényvédőszer gyártással foglalkozó üzem jövőre kezd termelni és a tervek szerint 50-70 főt foglalkoztat majd - tette hozzá.
A kármentesítéskor 1,3 hektár szennyezett területet tisztítottak meg, 50 ezer tonna veszélyes hulladékot termeltek és szállítottak ki a területről, aminek eredményeként megszűnt a Várpalota–Berhida-Pétfürdő kistérség karszt vízbázisát veszélyeztető szennyezés is – fejtette ki a település polgármestere. A vízkezelő rendszer kapacitása napi 250 köbméter, a tisztítás két lépcsőben történik, a berendezés várhatóan 2020-ig működik – fűzte hozzá. A polgármester elmondta, hogy a Peremartoni Vegyipari Vállalat 1992-ig működött, jelenleg pedig 28 vegyipari vállalkozás van jelen a területen.
 
Forrás: MTI
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek