Sorjázás és felületkezelés biztosítja a termékminőséget

A sorjátlanítás és a precíziós felületmegmunkálás vezető nemzetközi szakvására 2021. október 12–14. között várja az érdeklődőket Karlsruhéban.

2021. augusztus 26., csütörtök, 06:00

Címkék: DeburringEXPO felületkialakítás felülettechnika Karlsruhe sorjátlanítás sorjázógép

A sorjázás és a felületkezelés gyártási folyamatait használó iparágak képviselői végre ismét személyes információcserét folytathatnak a beszállítókkal, és személyesen ismerhetik meg az új és továbbfejlesztett megoldásukat. A negyedik DeburringEXPO szakkiállítás integrált szakértői fóruma német-angol szinkrontolmácsolással segíti az aktuális fejlesztésekkel és trendekkel kapcsolatos tudás átadását.

Legyen szó az autóiparról és a beszállítói körről, a gép- és berendezésgyártásról, az orvostechnikai eszközökről és a gyógyszeriparról, a méréstechnikáról, a precíziós mechanikáról és az érzékelőtechnológiáról, a szerszám- és formagyártásról, vagy éppen az energia- és környezettechnológiáról – a kereslet ismét a régi fényében ragyog számos iparág számára. Az alkatrészgyártás azonban új és megváltozott feladatok előtt áll. Ennek oka a különböző gyártási technológiák, az új és optimalizált anyagok, valamint a termelési folyamatok automatizálására és digitalizálására irányuló tendencia, illetve az új szabályozási követelmények. Bármennyire is eltérőek ezek a különböző iparágakban, egyre fontosabb szerepet játszanak a termék specifikációihoz igazított, sorjamentes és optimálisan elkészített felületek. „Egyrészt cél a sorjázás és a felületkezelés minőségének, pontosságának és energiahatékonyságának javítása. Másrészt a költségek csökkentéséről van szó” – jelentette ki Hartmut Herdin, a fairXperts GmbH & Co. KG vezérigazgatója és a DeburringEXPO szervezője.

Az információs és kommunikációs platformként működő szakvásár a sorjázási technológiákra és a precíziós felületekre összpontosít, így lehetővé teszi a technológiák és szolgáltatások olyan célzott és hatékony összehasonlítását, ami más kiállítással elérhetetlen. DeburringEXPO-n szinte minden piaci és technológiai éllovas cég képviselteti magát.

Az iparágak és technológiák széles körét átfogó megoldások

A kiállítók által bemutatott változatos megoldásokat arra tervezték, hogy hatékonyan teljesítsék a jelenlegi és jövőbeli követelményeket. Az orvosi termékek gyártói számára az egyik kulcskérdés a 2021. május 26-án életbe lépett új orvostechnikai eszközökről szóló rendelet (MDR) követelményeinek való megfelelés. Az MDR immár a steril termékek részecskéit is górcső alá veszi, amik származhatnak például sorjázásból is és amelyeket egy nyomon követhető folyamat során megbízhatóan el kell távolítani.

A pontossággal, a felületminőséggel és a fáradási szilárdsággal szemben támasztott magas követelményeket többek között sorjamentes megmunkálással – például lézertechnológiával – lehet kielégíteni (Forrás: Stoba Sondermaschinen)

Az autóiparban az elektromos és hibrid járművek iránti kereslet jelentős növekedése az alkatrészgyártás kapacitásainak bővüléséhez vezet. A sorjamentes és nagy pontosságú felületek számos alkatrészhez elengedhetetlenek, beleértve a házakat és a forgórésztengelyeket. Ami a belső égésű motorokat illeti, a középpontban az olyan továbbfejlesztések állnak, amelyek célja az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás további csökkentése. A releváns felületek minősége ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a sorjamentes precíziós megmunkálás, például ECM (elektrokémiai maratás) eljárások vagy lézertechnológiák esetén. A precíziós alkatrészek –például a mérőeszközök, az optikai és szenzoripar, valamint a nyomtatott áramköri lapok gyártásához használt berendezések – tekintetében az egyre szigorúbb tisztasági előírásokat is megbízhatóan kell teljesíteni. Hasonlóképpen, a későbbi folyamatok, például az összeillesztés, a tömítés, a bevonatolás vagy az összeszerelés minősége csak sorjamentes és megfelelően finiselt felületekkel biztosítható. 2021 vezető szakvására ezekkel a feladatokkal a „Tisztítás sorjázás után” nevű tematikus parkban foglalkozik.

Az „AM Parts Finishing” tematikus park az additív módon gyártott alkatrészek utólagos megmunkálási feladatait taglalja. Megoldásokat mutat be a támaszanyag és a pormaradványok eltávolítására, a felületek simítására és polírozására, valamint az alkatrészek a későbbi hőkezelésre vagy bevonatolásra történő előkészítésére.

Az alkatrészek gyorsabb, jobb és költséghatékonyabb előállítása érdekében minden iparágban egyre fontosabbá válik a sorjázási és felületkezelési műveletek automatizálása és digitalizálása. Ennek fényében a DeburringEXPO innovatív és gyakorlati praktikus megoldásokat mutat be az „Automatizált sorjázás ipari robotokkal” tematikus parkban. Ennek keretében többek között egy kompakt robotcellát használnak majd élőben a lépések bemutatására, az alkatrészek behelyezésétől, a pozíció érzékeléstől, a munkadarab mozgatástól kezdve a kamera- vagy érzékelő technológiával végzett sorjaészlelésen át egészen az integrált szerszámcserével végzett sorjázásig, a minőség-ellenőrzésig, illetve késztermék kirakodásáig.

Kétnyelvű szakértői fórum – a tudástranszfer mint hozzáadott érték

A DeburringEXPO-ba háromnapos szakértői fórumán magas színvonalú, gyakorlatorientált előadások biztosítják a tudás átadását. Az angol-német szinkrontolmácsolt prezentációk az alapokról, a folyamatok és költségek optimalizálásának módjairól, a bevált módszerekről és trendekről, valamint a tematikus parkok tartalmáról adnak majd tájékoztatást.

Doris Schulz

www.deburring-expo.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek