Öntött és stancolt alkatrészek koptatása folyamatos üzemmódban

2023. június 01., csütörtök, 06:00

Címkék: felület Felületkémia Kft. felületkezelés felületkialakítás koptatás stancolás trovalizálás vibration

A nyomásos öntvények és stancolt alkatrészek mechanikai felületkezelését illetően a Walther Trowal CB-sorozat továbbfejlesztett körvibrátorai egyesítik a lineáris, folyamatos üzemű berendezések és a körvibrátorok előnyeit. Ezek a gépek különösen eredményesek olyan munkadarabok esetén, amelyek csak enyhe sorjátlanítást igényelnek, így például nyomásos öntvényeknél vagy olyan stancolt alkatrészeknél, amelyeknél csak vékony falú sorját kell eltávolítani, illetve éleket kell letörni.

A cél: rövidebb megmunkálási idő

Az elmúlt néhány évben – a gyártási folyamatok fejlődésének köszönhetően – jelentősen rövidült a felületkezelési folyamatok időtartama. Ez elsősorban alumínium-, cink- és magnéziumöntvényekre, illetve az egyre kisebb sorjával stancolt alkatrészekre vonatkozik. Legyen szó éllekerekítésről vagy sorjaeltávolításról, bizonyos esetekben már néhány perc is elég a kívánt eredmény eléréséhez.

A továbbfejlesztett eljárásoknak köszönhetően egy nyomásos öntödében például akár 5-6 perces koptatási idő is elegendő lehet. Tapasztalat szerint a lineáris, folyamatos üzemű berendezések által kínált hatalmas kapacitást az ügyfelek nem minden esetben tudják maradéktalanul kihasználni, így a felhasználók gazdaságosabban üzemeltethető megoldásokat kezdtek keresni.

Öntvények koptatása

A hagyományos körvibrátorok nehezen integrálhatóak az öntödei folyamatokba, mivel ezeknek a munkatartályába az alkatrészeket tételesen kell adagolni. Ezért a Walther Trowal az ügyfeleivel együttműködve úgy módosította a körvibrátorokat, hogy azok folyamatos működés mellett beépíthetőek legyenek a gyártási folyamatokba. Az ilyen koptatórendszerek ráadásul alacsony helyigényűek, és kisebb zajterhelést jelentenek a gyártócsarnokokban.

A lineáristól a körvibrátorokig

A trovalizálás során a megmunkálandó alkatrészeket egy koptatótestekkel feltöltött munkatartályba helyezzük. Működés közben a munkatartály oszcilláló mozgása relatív elmozdulást hoz létre a munkadarabok és a koptatótestek felülete között, ami anyagleválasztást eredményez.

A folyamatos üzemű körvibrátoroknál az alkatrészeket nem tételesen töltik be a munkatartályba, hanem a megelőző folyamat gyártásának taktideje szerint adagolják. Nyomásos öntésnél például ez azt jelenti, hogy a körvibrátor közvetlenül az öntőgép mellé helyezhető, egyszerűsítve és felgyorsítva ezzel a gyártási folyamatot.

A munkadarabok a szállítószalag segítségével jutnak a munkatartályba

A folyamatos üzemű körvibrátorainknál a koptatótestekkel feltöltött munkacsatorna a kimenet irányába haladva csigavonalban emelkedik. A töltet mozgását a motor fordulatszáma és az annak tengelyén rögzített súlyok egymáshoz mért szögbeállítása befolyásolja. Így célzottan beállítható a felületmegmunkálás intenzitása és időtartama is. A töltet a munkacsatornában halad a szeparáló zóna felé. A vibrációs technológia egyik pozitív mellékhatása, hogy a koptatótestek további nyomást gyakorolnak a munkadarabokra, ami jelentősen megnöveli a trovalizálás intenzitását. A kiemelő lapáton keresztül a csiszolótestek az osztályozó rosta furatain keresztül visszahullanak a tartályfenékre, míg a munkadarabok elhagyják a berendezést.

Teljesen integrálva

Egy ilyen körvibrátor kezelése rendkívül egyszerű: általában a műszak elején kerül bekapcsolásra, majd kézi beavatkozás nélkül folyamatosan működik. Ennek köszönhetően a CB körvibrátorok leegyszerűsítik és javítják az üzem hatékonyságát, mivel a termelésben dolgozók a tényleges gyártási folyamatokra tudnak koncentrálni. Egy ilyen koptatási folyamat működtetése már lényegesen kisebb odafigyelést igényel, mint azt korábban megszokhattuk. Működés közben a munkatartály hangszigetelő fedéllel van lezárva, a zajkibocsátás ezért olyan alacsony, hogy rendszerint nincs szükség további zajvédelemre.

Mágneses szeparátorral ellátott CB körvibrátor, amely eltávolítja a koptatótestek közül a mágnesezhető munkadarabokat

Első tapasztalatok

Több ügyfél már átállt az AV berendezésekről a CB gépekre. A CB körvibrátorok a beruházási költségek töredékével ugyanazt, vagy annál is jobb teljesítményt érnek el, mint a nagy AV berendezések. A kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy például a CB 400-as berendezésnél átlagosan 4 perces ciklusidő, a CB 800-as esetében pedig 7-8 perc ad optimális eredményt.

 

Cégbemutató

A Walther Trowal GmbH. már csaknem 100 éves múltra tekint vissza: az 1931-es alapításától kezdve ez volt az első olyan vállalkozás, amely a koptatást mint ipari technológiát kezdte fejleszteni és alkalmazni. A vállalat napjainkban a kiváló minőségű gépek, berendezések fejlesztése és gyártása mellett moduláris és egyedi rendszermegoldásokat is kínál, amelyek az ipari szereplők széles körének igényeihez igazodnak. A rendszerek automatizálásával és összekapcsolásával lehetővé válik a meglévő folyamatokba történő tökéletes integrálás.

Legyen szó bármilyen mechanikai felületkezelésről, vibrációs koptatásról, szemcseszórásról vagy épp apró alkatrészek bevonatolásáról: a Walther Trowal azon kevés gyártók egyike, amely teljes körű megoldásokkal támogatja ügyfeleit. A Felületkémia Kft. már több mint 2 évtizede a Walther Trowal GmbH. kizárólagos magyarországi forgalmazója.

 

Christoph Cruse, a Walther Trowal értékesítési vezetője egyértelmű előnyöket lát a fenti tapasztalatokban: „Csak 4-8 perc szükséges az alumíniumnyomásos öntvények trovalizálásához? Ez néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Ügyfeleink azonban olyan mértékben javították gyártási folyamataikat, hogy ez a rövid időtartam ténylegesen elegendő. Mi természetesen az új körülményekhez igazítottuk körvibrátorainkat, de folyamatosan fejlesztjük a lineáris AV berendezéseket is. Még mindig azok jelentik a megfelelő megoldást, ha hosszabb koptatási időre van szükség.”

A Walther Trowal az öntött és stancolt alkatrészekhez két alternatívát kínál. A viszonylag kevés sorjával rendelkező munkadarabok esetében egy CB körvibrátor lehet a legjobb választás. Nagy intenzitású megmunkálás és/vagy nagy rendszerteljesítmény igénye esetén a lineáris AV berendezések jelentik az optimális megoldást. Az AV gépeknél a koptatási idő lényegesen kevésbé korlátozott.

Kapcsolattartó:

Vajda László

vajda.laszlo@feluletkemia.hu

www.feluletkemia.hu

+36-70/704-43-36

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek