BALINIT®LATUMA – egy bevonat, három alkalmazás

Váltólapkáknál, szármaróknál és fúróknál is jól alkalmazható bevonat

2013. július 01., hétfő, 14:12

Címkék: balinit latuma bevonat felületkezelés ipari bevonatok megmunkálás oerlikon balzers magyarország szerszám

A BALINIT®LATUMA bevonat az Oerlikon Balzers által a forgácsoló szerszámokon eddig nagy sikerrel alkalmazott bevonatainak következetes továbbfejlesztése. Az AlTiN bevonat kiváló teljesítménnyel bír és három különböző felhasználási területen – váltólapkáknál, szármaróknál és fúróknál – is jól alkalmazható. Az új bevonattal széles körben végzett megmunkálási kísérletek bizonyítják, hogy a termelékenység 30-tól akár 200 százalékig is növekedhet.

 
Mi a közös a szerszám- és gépgyártók, a repülőgépipar és az élező cégek elvárásaiban? Növekvő termelékenység az egyre különlegesebb alapanyagok megmunkálásakor, és egyúttal nagyobb folyamatbiztonság a nehezebb munkakörülmények között. Ezen kívánalom eléréséhez nyújt megoldást az Oerlikon Balzers legújabb BALINIT®LATUMA bevonata a váltólapkákkal és száras szerszámokkal (fúrók, marók) végzett forgácsolásnál.
 

Duplájára növelt szerszámélettartam

A BALINIT®LATUMA egy univerzálisan bevethető bevonat különböző alapanyagok – az öntött vasak, a magas szilárdságú, illetve magas ötvözésű acélok, a nehezen forgácsolható és rozsdamentes szerszámacélok, valamint a hőálló szuper ötvözetek (HRSA) – megmunkálásakor.
 
Rozsdamentes acél esztergálása
 
Melegalakító szerszámacél marása
 
 
Acél fúrása közepes vágósebességgel
 
A széles körben alkalmazható bevonattal kiváló eredmények érhetők el váltólapkákkal végzett marásnál, valamint esztergálásnál, gyorsacél és tömör keményfém szármarókkal történő marásnál, továbbá keményfém- és gyorsacél fúrószerszámokkal végzett fúrási műveleteknél egyaránt. Ezt az eredményt számos szerszámgyártói, labor- és végfelhasználói tesztek is bizonyítják. A kísérleteket különböző alapanyagokban, mint például rozsdamentes acélban, a síkmarástól a fúráson át az esztergálásig, hűtés mellett és száraz körülmények között végezték el. Az eredmények magukért beszélnek: más bevonatokkal szemben a BALINIT®LATUMA 30-50 százalékos éltartam-növekedést ért el, egyes alkalmazásoknál pedig több mint a  duplájára nőtt a szerszámok élettartama. 
 

Változtak az igények, megérkezett az új bevonat 

A magasabb teljesítmény és egyidejűleg sokszínű felhasználhatóság az Oerlikon Balzers legmodernebb bevonatoló berendezéseivel, így az Innova és az Ingenia bevonatoló berendezések, illetve az azok által elérhető jobb és rugalmasabb gyártási lehetőségeknek köszönhetően vált lehetővé. – A széles körben alkalmazható BALINIT®FUTURA NANO bevonatunk hosszú ideig fontos irányadó mérceként szolgált a szerszámgyártók számára. Időközben azonban változtak az igények. A trend jelenleg magasabb és rugalmasabban állítható vágósebességek, még változatosabb alapanyagok, nagyobb teljesítményű gépek és a minimális raktárköltségekkel összefüggésben kevesebb, azonban többféle módon bevethető szerszámok irányába mutat. Pontosan ezekhez a kihívásokhoz alakítottuk a BALINIT® LATUMA bevonatunkat – nyilatkozta Detlev Bross, az Oerlikon Balzers Németország forgácsoló szerszámokkal foglalkozó szegmensének menedzsere.
 
      
Szerszámköltség 4 új szerszám esetén                          Szerszámköltség 3 szerszámfelújítás esetében

Alkalmazás: mikor, hol és miért?

BALINIT®LATUMA a legmodernebb forrás vagy katódtechnológián és a korábbi BALINIT® bevonatok, a FUTURA NANO és az X.CEED következetes továbbfejlesztésén alapul. A bevonatkeménység és a belső feszültség közti egyensúlynak köszönhetően a felhasználási lehetőségek köre szélesebb igényeket elégít ki. A hagyományos megoldásokkal szemben ez a bevonat a magas slumíniumtartalomnak köszönhetően magas oxidáció- és hőállóságot biztosít. A magas kémiai stabilitás optimális homlokkopással szembeni ellenállást eredményez. A hősokkal szembeni optimális ellenállás révén a BALINIT®LATUMA bevonat ideális a hűtéssel végzett, illetve száraz megmunkálás során, továbbá tökéletes feltételeket biztosít a váltólapkák, száras marók és fúrók számára magas vágó- és előtolási sebesség esetén. 
 
 

Újrabevonatolás

A BALINIT®LATUMA bevonat újrabevonatolás után is ugyanazt a teljesítményt nyújtja. Két eljárás közül választhatunk: Az érzékeny, precíziós szerszámoknál különösen ajánlott a bevonateltávolítás. Ennek során a már sérült bevonatot az alapanyagról kíméletesen eltávolítják, mielőtt az új bevonatot felviszik a szerszám felületére. Más esetekben költségtakarékosabb és gyorsabb megoldást jelenthet a régi rétegek eltávolítása nélküli újrabevonatolás: a használt szerszámot a funkciófelületen itt is újraélezik, de ezután a szerszám felületére anélkül viszik fel az új bevonatot, hogy az előző rétegeket eltávolítanák. Az alkalmazás ismeretében a megfelelő eljárás kiválasztható. Mindkét eljárás a költségek csökkentésével jár, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne. 
 
 
Fordította: Ligeti Gábor cégvezető,
Oerlikon Balzers Magyarország
www.oerlikon.com/balzers/hu
info.balzers.hu@oerlikon.com
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek