Lehet tenni ellene!

Az elcsúszás komoly sérüléseket okozhat

2014. december 14., vasárnap, 10:01

Címkék: 3m elcsúszás munkahelyi baleset

Egy 2012-es európai tanulmány* szerint a nem halálos és a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek egyik leggyakoribb kiváltó oka az elcsúszás és az elesés, de az KSH adatai** szerint, a háztartásokban előforduló baleseteknél is előkelő helyen szerepel ez a két kiváltó ok. Munkahelyi körülmények között, a balesetet elszenvedők az esetek 33 százalékában húzódásos, vagy ficammal járó sérülést szereznek, míg az esetek 21,8 százalékában már valamely csontjuk is eltörik, ami mindenképp kiesést jelent a számukra munkából. Ez egyaránt rossz a munkavállalónak és a munkáltatónak is.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint még mindig nagyon sok hiányosság van a magyar cégeknél a munkaügyi előírásokat illetően. 2013-ban ötödével több bírságot szabtak ki, mint az előtte lévő évben. Sőt 2013. első 9 hónapjában 15 százalékkal több volt a halált okozó munkahelyi baleset, mint az előző esztendő azonos időszakában, továbbá tavaly a munkabalesetek száma általában véve is nőtt.  A hivatal 2014 áprilisától kezdődően kampányt indított a megcsúszás, a botlás miatti munkahelyi balesetek megelőzősére, amihez féléves ellenőrzési munka is kapcsolódik, amelynek keretében a felügyelők kiemelten vizsgálják a munkáltatók munkavédelmi erőfeszítéseit.

Mind a munkahelyi, mind az otthoni baleseteknél a legnagyobb veszélyt a hanyagság jelenti. Az emberek nagy része nem hiszi el, hogy baleset történhet vele, ezért nem kellőképpen gondoskodik a biztonságról. Megoldás pedig lenne, például az innovációiról és munkavédelmi termékeiről ismert vállalat, a 3M mind a két környezetbe kínál alternatívát, amelyekkel az ilyen típusú a balesetek megelőzhetőek.

A jelenlegi ködös, csúszós időjárási körülmények között kültéren mindenképpen kiemelt szerepe lehet a csúszásgátló megoldásoknak, de a beltérben is számos területen alkalmazhatóak. A kültéri applikálásnál fontos figyelmbe venni, alacsony hőmérsékletnél a szalagok nem helyezhetőek le, minimum 10 °C szükséges a telepítéshez. A munkahelyi környezethez kialakított csúszásgátló szalagok előnye, hogy extra érdes a felületük, gyorsan felhelyezhetőek, nagy strapabíró képességűek. Az otthoni környezetbe szánt megoldások ugyanakkor többféle színben és méretben kaphatóak. Finom felületüknek köszönhetően kényelmes és higiénikus felületet biztosítanak a lakásban gyakran előforduló mezítlábas közlekedéshez is, így a konyhában, a fürdőszobában és a lépcsőkön is elhelyezhetőek. Nagy előnyük, hogy könnyedén leragaszthatóak, így nem igényelnek nagyobb kosszal és felfordulással járó átalakítást.

* http://www.ommf.gov.hu/nyomtatvanyok/MV.kiadv.amunkabalesetek.okai.pdf

** http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/evkonyv/evkonyv_2012.pdf; 114. oldal

www.3m.hu

A 3M-ről:

A St.Paul (Minnesota, USA) székhelyű 3M a világ egyik legnagyobb gyártóbázisával rendelkező vállalata. Piacvezető több területen is – az egészségügytől és közlekedésbiztonságtól kezdve az irodai termékeken át a csiszoló-és ragasztóanyagokig. A vállalat sikerének a titka a különböző technológiák megfelelő, gyakran kombinált alkalmazása, amellyel a legváltozatosabb fogyasztói igények is kielégíthetőek. A vállalat éves értékesítése eléri a 30,8 milliárd dollár. A 3M több mint 70 országban működik, és a termékeit közel 200 országban árulja. Alkalmazottainak száma eléri a 84.000 főt világszerte. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt öt esztendőben több mint 7,6 milliárd dollárt költött.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek