Konferencia a tiszta tüdőkért

Szimpózium a hegesztés légzésvédelméről

2013. június 17., hétfő, 14:26

Címkék: AC Plymovent Kft egészségvédelem GTE Hegesztési Szakosztály hegesztőipar KL-System Kft. Mach-Tech Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg az „Ipar Napjai” elnevezésű kiállítás-együttest, amely a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban április 20. és április 24. között került megrendezésre.

 
Magyarország legjelentősebb ipari kiállításain – a MACH-TECH Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállításon és az IndustriAutomation Nemzetközi ipari automatizálási szakkiállításon – ezúttal mintegy 12.000 négyzetméteren több mint 350 kiállító vett részt. Az előzetes adatok szerint a szakmai vásárra, és a több mint ötven szakmai előadást magába foglaló rendezvénysorozatra 14 ezer látogató érkezett. A szakmai programhoz kapcsolódva a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, valamit a GTE Hegesztési Szakosztály közösen rendezte meg május 30-án a G pavilonban, a „Hegesztés légzésvédelme” című szimpóziumot Gayer Béla és Kristóf Csaba szervezésében.
 
A szakember találkozó első, szakmai-tudományos ismereteket feldolgozó részében Dr. Berlinger Balázs, a norvég STAMI (Nemzeti Foglalkozásegészségügyi Intézet) munkatársa „A hegesztési füst fémes elemeinek kitett hegesztő expozíciójának meghatározása” címmel foglalta össze kutatási eredményeit. Rámutatott, hogy a hegesztési füst fémes alkotói között kiemelt jelentőségűek a Cr(VI)- és Ni-vegyületek, míg az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a Mn-expozíció kockázataira. Felhívta a figyelmet arra, hogy a volfrámelektródás védőgázos ívhegesztés füstjét alkotó szemcsék mérete jellemzően < 250 nm tartományba esik (ezért nem látványos), mennyisége pedig alig marad el a bevont elektródás ívhegesztésétől. Ezért erősen ötvözött acélok TIG-hegesztésénél – az általános megítéléssel szemben – hatékony intézkedések szükségesek a hegesztők expozíciójának csökkentése érdekében.
 
Dr. Berlinger Balázs a hegesztési füst részecskék
szám szerinti méreteloszlását mutatja be a szimpóziumon
 
 
Az elméleti ismereteket Kristóf Csaba, a GTE Hegesztési Szakosztály Munkavédelmi Szakbizottságának vezetője „Hegesztők inhalábilis expozíciója a kockázatértékelés megközelítésében” témájú előadása egészítette ki. Az előadás rámutatott, hogy a jogszabályokban megadott határértékek betartása nem elegendő a hegesztők számára. A tényleges kockázat megítélése – a dolog természetéből adódóan – igen bizonytalan. Ez indokolja az anyag, annak felületén található anyagok, valamint a használt eljárások függvényében megállapított „kockázati besorolás” alkalmazását, amelyekhez megfelelő intézkedések rendelhetők.
 
Kristóf Csaba előadása: „Hegesztők inhalábilis
expozíciója a kockázatértékelés megközelítésében”
 
A továbbiakban légzésvédelmi gyakorlati megoldások áttekintésére került sor, a hegesztéstechnikai szakkiállításon megjelent, a szakterületen érintett kereskedőházak bemutatói meglátogatása során. A szimpózium résztvevői számára az AC Plymovent Kft. és a KL-System Kft. tartott alapos ismertetőt a korszerű, hatékony légzésvédelmi rendszerekről.
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek