A high-tech és a felelősségtudat kombinációja

Minden vállalat csak annyira egészséges és hatékony, mint a saját alkalmazottai

2015. június 16., kedd, 13:39

Címkék: A+A düsseldorf ergonomia munkaegészségügy személyvédelem tűzvédelem üzemi biztonság

2015. október 27-30. között immár 30. alkalommal nyitja meg kapuit az A+A személyvédelem, az üzemi biztonság és a munkaegészségügy vezető düsseldorfi szakkiállítása. Bár a jelentkezési határidő már lezárult, a várható üresedések miatt még minden potenciális magyar cég jó eséllyel iratkozhat fel a várólistára.

A fejlődés hatvan éve

A kiállítás az 1954-es alapítás óta töretlen fejlődést mutat mind a kiállítói mind a látogatói létszám tekintetében. Az 1954-es debütálás alkalmával 74 kiállító és mintegy 2 000 látogató helyezte bizalmát a kezdeményezésbe. Néhány évtizeddel ezelőtt a munkahelyi biztonság, egészség és ergonómia még nem számított népszerű témakörnek a munkaadók körében. Napjainkra azonban sok minden megváltozott, ami nagyrészt a bekövetkezett társadalmi változásoknak is köszönhető. A demográfiai változásoknak is köszönhetően számos munkahelyen vált meghatározóvá az idősebbek foglalkoztatása. A születésszám csökkenésével párhuzamosan a munkaerő megőrzése fontos nemzetgazdasági érdekké is vált és elterjedt a mozgáskorlátozottak foglalkoztatása. Mindezen hatások együttesen a munkahelyek „humanizálása” irányába mutattak és napjainkban már nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis-és közepes vállalkozások is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a munkavédelembe fordított beruházásokba – mondta el Bruno Zwingmann, a mintegy nyolcvan szakmai tagszervezetet tömörítő Szövetségi Munkahelyi Biztonság és Foglalkozás-egészségügyi Egyesület (Basi) ügyvezetője, aki egyben az A+A 2015 tanácsadó testületének is tagja.  

A személyi védelmi felszerelések piaca ezzel párhuzamosan egy globálisan 17 Mrd. euró forgalmú piaccá fejlődött, az A+A szakkiállítás pedig nemzetközi mércével mérve is az iparág meghatározó fórumává vált. A legutóbbi, 2013-as kiállításon már 1 607 kiállító mutatta be termékeit és megoldásait 63 493 látogató számára, napjainkban pedig gombamód szaporodnak az új témakörök és a további növekedési lehetőségek a személyvédelem, az üzemi biztonság és a munkaegészségügy vonzatában – jellemezte az A + A üzleti környezetét Joachim Schäfer, a Düsseldorfi Vásártársaság ügyvezetője.

Bár a jelentkezési alapperiódus már lezárult, és minden négyzetméter gazdára talált, a résztvevők körében megszokott erős fluktuáció miatt még jó eséllyel iratkozhat fel a várólistára minden magyar cég, amely a gyorsan fejlődő piacon nemzetközi rangot is szeretne kivívni magának. Saját standdal eddig három (APP Kft., Molnár és Társa Kft. és Textura Kft.) magyar vállalkozás biztosította részvételét a kiállításon, míg a közösségi standon a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Király Szerszám Kft., az IVM Zrt., a Body Wear Kft., az Ipoly Cipőgyár Kft., a Mavitex Kft.és a Nets-tech Kft. mutatkozik majd be.

Partnerország: Dél-Korea

Idén is folytatódik a 2009-ben megkezdett partnerország-koncepció. A partnerországi státusz gyakorlati jelentősége az, hogy a vendéglátó ás a partnerország érintett szakmai szervezetei és vállalatai hosszú távú célokkal, közvetlenül építik ki egymással a kapcsolatot. Az Oroszország által megkezdett, majd Lengyelország és Törökország által folytatott sort idén Dél-Korea folytatja. A 24 milliós foglalkoztatottsággal, fejlett ipari rutinokkal, magas versenyképességgel és termelékenységgel rendelkező távol-keleti ország egyértelműen vonzó piac személyi védelmi felszerelések gyártó számára – jelentette ki Joachim Schäfer.

Dél-Korea nem csak a saját határain belül fejt ki missziós tevékenységet a termelékeny, ám mégis ergonomikus és biztonságos munkahelyek megteremtése irányába. Az egész régióban úttörőnek számít ebben a tekintetben és más országokban, például Mianmarban is ösztönzi az üzemi biztonság és a munkaegészségügy elterjedését – tette hozzá Birgit Horn, az A+A 2015 kiállítás igazgatója.

Kiállítási fókuszpontok

Az idei A+A kiállítást legfontosabb területei közé a személyi védelem (például védőeszközök, vállalati divat/imázs, munkahelyi biztonsági eszközök és berendezések), a vállalati biztonsági (többek között a katasztrófavédelmi és vészhelyzeti termékek, készülékek és szolgáltatások(, valamint a munkaegészségügy (többek között az egészséges munkahelyek tervezése és rendszerezése, az ergonómia, a megelőzés és a terápia) tartoznak.

E három fő terület hagyományosan az A+A tartópilléreinek számít. De a munka világában bekövetkező változásokhoz a munka-és egészségvédelem változó elvárásaihoz minden szektornak folyamatosan alkalmazkodnia kell – hangsúlyozta Birgit Horn. Példáként említette a foglalkozás-egészségügy jelentőségét: „Minden vállalat csak annyira egészséges és hatékony, mint a saját alkalmazottai. A felvilágosult vezetők osztják ezt a véleményt, ismerik a demográfiai trendeket és ösztönzik a vállalati egészségfejlesztésre és a megelőző intézkedésekre irányuló intézkedéseket.”

www.AplusA.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek