Hatékonyabb tisztítás az optimális illesztés révén

A vizes bázisú tisztítórendszerek feladatorientált kialakítása

2018. június 13., szerda, 06:00

Címkék: alkatrész tisztítás dürr ecoccube Dürr Ecoclean EcoCFlex 3 EcoClean EcoCWave felület felülettisztítás tisztítás tisztítástechnológia ultrahangos tisztítás

A vizes bázisú közegekkel végzett alkatrésztisztítás alkalmazási területei átfogják a durva, a köztes és a finomtisztítást, sőt a legfinomabb tisztítást is. A megfelelő tisztítórendszerbe történő befektetésnél a tisztítási minőség, az átbocsátás, az ütemidő, a folyamatbiztonság és a gazdaságosság jelentik a lényeges kérdéseket. Az Ecoclean ezeket különböző berendezéskoncepciókkal válaszolja meg, amelyeket a mindenkori ágazathoz és feladatokhoz igazít hozzá.

A lúgos, semleges és savas közegeket felhasználó vizes alkatrésztisztítás a leggyakrabban alkalmazott ipari technológiák közé tartozik – legyen szó akár a gépjárműiparról és az ahhoz kapcsolódó beszállító üzemekről, vagy az orvostechnikáról, a forgácsolásról, a stancolásról, a mélyhúzott vagy hajlított alkatrészek gyártásáról, a finommechanikáról vagy a precíziós optikai iparról. A „hasonló oldja a hasonlót” kémiai alapelvnek megfelelően akkor lehet ezeket a berendezéseket alkalmazni, ha vizes bázisú (poláris) szennyeződéseket, például hűtő- és kenőemulziókat, polírozópasztákat, részecskéket, ledörzsölődéseket, sókat és ujjlenyomatokat kell eltávolítani. A vizes alkatrésztisztításhoz az Ecoclean a standard berendezések és az ügyfelek igényei szerint kialakított tisztítórendszerek széles választékát kínálja. A különböző ágazatok feladataihoz és követelményeihez történő optimális hozzáigazítás lehetővé teszi nemcsak a jobb tisztítási minőséget, a nagyobb folyamatbiztonságot és a berendezés fokozott rendelkezésre állását, hanem a költségek és az erőforrások megtakarítását is.

Az EcoCflex 3 robotcella az autóipar motor- és sebességváltó-alkatrészeinek tisztításában, többek között a speciálisan kifejlesztett SCARA manipulátor révén új etalonokat állít fel (Forrás: Ecoclean)

EcoCflex 3 – mérce a robotcellák számára a tisztítási minőség és a hatékonyság terén

A rövid ütemidők és a nagy rugalmasság a motor- és sebességváltó-alkatrészek (például hengerfejek és forgattyúházak) elő-, köztes és végtisztításánál a robotcellákat az autóipar nélkülözhetetlen termelőeszközeivé tették. Az EcoCflex 3M/3L rendszerekkel az Ecoclean új etalonokat állít fel ezen tisztítóberendezések terén. Erről egyrészt a speciálisan a tisztítóberendezésekhez kifejlesztett SCARA manipulátor gondoskodik, amely kiváltja a kereskedelmi forgalomban elérhető, adaptált hatkarú csuklós robotot. A robusztus konstrukciónak köszönhetően a robot teljesen nagy szilárdságú alumíniumból és rozsdamentes acélból készül, IP69 védettsége révén alkalmas a nagy nyomású vízsugár elviselésére, és bemeríthető. De nemcsak a robotot magát, hanem a vezérlőjét is hozzáigazította az Ecoclean az alkalmazáshoz. A robotot egyszerűen, a tisztítóberendezés CNC-vezérlőjén keresztül lehet kezelni. A robot vezérléséhez hagyományosan szükséges PLC így feleslegessé válik. Az EcoCflex 3 alkalmazásspecifikus, innovatív folyamattechnikával van felszerelve, ezért a nagy- és az alacsony nyomású alkalmazásokat, valamint az injekcióval végzendő elárasztásos mosást egyetlen tisztítóállomásban lehet megvalósítani.

Az innovatív folyamattechnika révén az EcoCwave lehetővé teszi nagy alkatrészmennyiségek hatékony tisztítását. Az álló elrendezésű, optimalizált áramlású elárasztótartályok hozzájárulnak a kiváló tisztítási minőséghez és a fürdőközeg hosszú élettartamához (Forrás: Ecoclean)

Jövőbe mutató kamrás berendezések vizes tisztítási folyamatokhoz

A szélesen értelmezett általános iparban használt alkatrészek zsírtalanításának, köztes és finomtisztításának sokféle feladatait az Ecoclean különböző vizes tisztítóberendezésekkel fedi le. Az EcoCcube optimális belépő modell, sokféle feladathoz alkalmazható. Befoglaló méretei csupán 2 100 × 1 630 × 1 855 mm (H × Sz × M), kis tömegű, így a kompakt berendezés egyszerűen és igen rövid idő alatt integrálható a gyártási folyamatba. Az alapfelszereltséghez tartozó két elárasztótartály optimálisan összehangolt méreteinek köszönhetően az üzemi hőmérséklet gyorsan és energiahatékony módon elérhető.

Kis befoglaló méreteinek és csekély tömegének, valamint az alapfelszereltséghez tartozó két elárasztótartály optimálisan összehangolt méreteinek köszönhetően az EcoCcube optimális belépést tesz lehetővé a vizes tisztítás világába (Forrás: Ecoclean)

A merítő- és szórófolyamatokhoz tervezett, vákuumálló munkakamrával felszerelt EcoCwave berendezés alkalmazási spektruma a durvától a köztesen át a legfinomabb tisztításig terjed. Ehhez ez a sokoldalú rendszer az alkalmazáshoz illesztve alapfelszereltségként két vagy három tartállyal van ellátva. Elrendezése álló, kivitelét az áramlás szerint optimalizáltuk. Ez megakadályozza a forgács- és piszoklerakódások kialakulását. Ezenkívül minden tartály külön közegkeringetőt tartalmaz, főáramú és elkerülő szűréssel. A munkakamra optimalizált forgóállványa lehetővé teszi azt, hogy a közegek és a mosómechanika, például az ultrahang vagy a szórósugár minden oldalról hozzáférjen a tisztítandó alkatrészhez. Mindezek nemcsak a tisztítási minőség javításához járulnak hozzá, hanem észrevehető mértékben növelik a közegek élettartamát, és ezzel csökkentik a tisztítási költségeket.

Az EcoCmax berendezésnél is egyszerűen hozzá lehet igazítani a tisztítóprogramot a szennyezéshez és a megkövetelt tisztasági fokhoz. A háromfokozatú tisztítási folyamathoz és szárításhoz kialakított egykamrás berendezés a munkakamra feltöltésekor és leeresztésekor főáramköri szűrést alkalmaz, illetve folyamatos elkerülő szűrést valósít meg az összes elárasztótartálynál az öblítőfürdők előkészítésére. Emellett beépített elpárologtató gondoskodik a hővisszanyerésről.

A kiemelt tisztasági követelményekhez az UCM az alkatrészek geometriájából, az anyagból, a szennyezésekből és a tisztasági követelményekből kiindulva fejleszti ki a tisztítási eljárásokat és az ultrahangos, nagy finomságú tisztítóberendezéseket (Forrás: Ecoclean)

Folyamatbiztos megoldások a legnagyobb tisztasági igényekhez

Az egyjegyű mikrométeres tartományba eső, sőt annál is kisebb részecskeméretű tisztasági specifikációk, valamint a filmjellegű tisztasággal szembeni legnagyobb igények napjainkban napirenden vannak a különböző ágazatokban. Ezek a bonyolult feladatok jelentik az UCM AG, az SBS Ecoclean Csoport precíziós alkalmazások termékvonalát előállító tagjának szakterületét. Ez a vállalat az alkatrészek geometriájából, az anyagból, a szennyezésekből és a tisztasági követelményekből kiindulva fejleszti ki a testreszabott tisztítási eljárásokat és a megfelelő ultrahangos nagy finomságú tisztítóberendezéseket. Az ultrahangos, nagy finomságú tisztítóberendezéseket úgy kell kialakítani, hogy a legnagyobb tisztasági fokot biztonságos folyamattal és hatékonyan lehessen elérni. Ebből a célból a berendezések alapfelszereltségként tartalmazzák az UCM által kifejlesztett négy oldali túlfolyót. További jellemzője a berendezéseknek az, hogy a tervezők minden összetevőt, például a medencéket, a tartályokat és a csővezetékeket az áramlás szempontjából optimalizálva alakítottak ki, ami megakadályozza a piszoklerakódások és a pangó folyadék kialakulását.

A mindenkori alkalmazás szerint optimalizált berendezés- és folyamattechnikát, valamint a folyamatparamétereket hatékonyan és biztonságosan meg lehet határozni az Ecoclean és az UCM technológiai központjaiban, az eredeti szennyezett alkatrészeken végzett tisztítási kísérletekkel.

www.ecoclean-group.net

Magyarországi képviselet:

GesKor Kft.

Bőhm Gergely

Tel.: 06 30 371 8561

E-mail: g.bohm@geskor.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek