Fenntarthatóság minden téren

A fenntarthatóság elve a MEWA-nál több mint száz éve napi szintű gyakorlat

2020. június 16., kedd, 14:53

Címkék: felület fenntarthatóság környezetvédelem MEWA SaCon tisztítás tisztítástechnológia törlőkendő újrahasznosítás

A MEWA textilszolgáltató több mint száz éve napi szinten alkalmazza a fenntartható fejlődés elvét. Ennek főszereplői a német vállalat komplett szolgáltatás keretében kifejlesztett ipari törlőkendői, ame-lyeket műhelyek és termelőüzemek használnak. Tiszták, és egyben kerülik a feltűnést, erősek, mégis környezetbarátok, kicsik, de mégis jelentős hatásfokkal dolgoznak... A MEWA hosszú élettartamú tör-lőkendői legalább ötven alkalommal vethetők be, és 2,7 millió felhasználójuk nagyra becsüli azon tu-lajdonságukat, hogy alkalmazásukkal megfelelnek a fenntartható fejlődés elvének.

A fenntartható fejlődés elvének figyelembe vétele régóta nem csak a zöld gondolat élharcosai számára kötelező. Ma már a gazdaság minden ágazatában nagy erőfeszítéseket tesznek a környezet védelme és a nyersanyagokkal történő takarékoskodás érdekében. A Ford például a McDonald’s hulladékát hasznosítja: a gépkocsik előállítása során a gyorsétteremlánc számára pörkölt kávészemek korábban hulladéklerakókban landoló héját használják fel az autók fényszóróházainak gyártásához.

A MEWA ipari törlőkendői kiválóan példázzák a fenntarthatóságot a gazdaságban (Fotó: MEWA)

A német MEWA is kiveszi a részét a környezet védelméből, ráadásul már több mint száz éve. „Üzleti stratégiánk a fenntarthatóság és a vállalkozói felelősségtudat két pillérén nyugszik. Ágazatunk első vállalataként már 1997-ben megszereztük az ISO 14001 szabvány szerinti környezetvédelmi tanúsítványt, és az Európai Textilszolgáltatók Szövetsége (ETSA) tagjaként mindent megteszünk azért, hogy a globalizáció ökológiai alapelvek mentén menjen végbe. Erőfeszítéseink középpontjában a nyersanyagokkal történő takarékoskodás és a környezetterhelés lehető legkisebb mértékűre csökkentése áll” – mondja a témáról Horváth László, a MEWA magyarországi ügyvezetője.

Évi több millió tonna olajat és zsírt nyer ki a MEWA a használt törlőkendőkből, amit a szárító- és mosóberendezések fűtésére használnak fel (Fotó: MEWA)

A MEWA törlőkendőit legkevesebb ötven alkalommal lehet – környezetvédő módon – kimosni és újra meg újra felhasználni. Így a rendszer – amelynek lényege a használt törlőkendők begyűjtése, kimosása és a tiszta kendők kiszállítása – valóban „zöld” alternatívája a papírból készült törlőknek vagy az „alkalmi” rongydaraboknak, amelyek használat után a kukában végzik.

A környezettudatosság már a törlőkendők gyártása során megnyilvánul, hiszen a MEWA a teljes mennyiség legalább ötven százalékának erejéig újrahasznosított fonalat használ a szövéshez. Arra is figyelnek, hogy a fonalcsévék papírhengereit is újra lehessen hasznosítani – ennek révén a hulladék mennyisége éves szinten 21 tonnával mérséklődik.

A MEWA tárolóedényei (SaCon®) nemcsak a hatékony és biztonságos szállítást szolgálják, de jelentős mértékben csökkentik a keletkezett hulladék mennyiségét is (Fotó: MEWA)

A MEWA immenhauseni szövödéjében évente több mint százmillió új törlőkendőt állítanak elő. A gyártás során keletkező, évente mintegy 72 tonnányi pamutbolyhot sem dobják ki – ebből az autóiparban szigetelőanyagot készítenek.

A MEWA a használt törlőkendők által felszívott szennyeződéseket is hasznosítja. A textíliából kinyert olajokkal és zsírokkal a szárító- és mosóberendezések fűtik. Így éves szinten több millió liter hulladékból lesz energia. A MEWA rendszerében a törlőkendők tárolására és szállítására használt biztonsági konténerek (SaCon®) is – a fenntarthatósági elveknek megfelelően – hosszú évekig bevethetők, ami szintén jelentősen csökkenti a keletkezett hulladék mennyiségét.

www.mewa.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek