Döntő szempont a megfelelő tisztítási technológia kiválasztása

Oldószer – gyakran ez a gazdaságosabb és tartósabb alternatíva

2018. július 09., hétfő, 06:00

Címkék: alkatrésztisztítás Dürr Ecoclean EcoCCompact EcoCCore EcoCDuty EcoClean felület felülettisztítás oldószeres tisztítás tisztítás tisztítástechnológia ultrahangos tisztítás

Ha a stabilan olaj- és zsírmentes felületek elérése a cél, akkor az oldószeres alkatrésztisztítás általában számos folyamattechnikai, gazdasági és ökológiai előnyt kínál. Ez annak köszönhető, hogy a szennyezés és a tisztítóközeg poláris jellege következtében a tisztítás gyorsan és megbízhatóan elvégezhető. Az oldószeres tisztítóberendezések széles választékával az Ecoclean minden feladathoz a megfelelő megoldást kínálja.

Az ipari alkatrésztisztítás célja az, hogy a kiváló minőségű utókezelési eljárásokhoz, mint például a bevonáshoz, ragasztáshoz, hegesztéshez vagy edzéshez szükséges tisztaságot nemcsak biztonságos folyamattal, hanem gazdaságosan és az erőforrásokat kímélve lehessen elérni. Ennek a sikeres megvalósítása döntő módon attól függ, hogy vegyileg, berendezés- és folyamattechnikailag, illetve a közeg előkészítése szempontjából szakszerűen összehangolt megoldást lehessen alkalmazni.

A szennyezés, valamint az alkatrész anyaga és geometriája kiemelt jelentőséggel bír

A tisztítóközeg kiválasztásánál a „hasonló oldja a hasonlót” kémiai alapelv nyújt fogódzót. A vizes tisztítókat szokás szerint vizes bázisú (poláris) szennyezések, mint például a vizes hűtő- és kenőemulziók, sók, kopási törmelék és egyéb szilárd anyagok esetén alkalmazzák. Ki kell zárni, hogy a közeg megtámadja a felületet, ezért ajánlatos tisztítási kísérletekkel ellenőrizni az anyag tűrőképességét és a tervezhető eredményt. Ásványolaj-alapú (nem poláris) szennyeződések, például megmunkálóolajok, zsírok, viaszok és gyanták esetén rendszerint az oldószer a helyes választás. Az alkatrészen maradt forgácsok és más részecskék tapadása megszűnik az olajok eltávolítása következtében, így mechanikai eljárásokkal, például injekcióval végzendő elárasztásos mosással és ultrahanggal eltávolíthatók.

Nagy méretű adagok, az állásidő minimalizálását lehetővé tevő funkciók, valamint innovatív folyamattechnikai megoldások teszik lehetővé az EcoCcore alkalmazásakor az egységköltségek csökkentését, a tisztítási minőség javítása mellett (Forrás: Ecoclean)

Az eltávolítandó szennyeződésektől függően nem halogénezett szénhidrogének, klórozott szénhidrogének vagy módosított alkoholok (poláris oldószer) jelentik az optimális megoldást. Az utóbbiak lipofil és hidrofil tulajdonságokkal rendelkeznek, így eltávolítják a nem poláris és bizonyos mértékig a poláris szennyeződéseket is. Az oldószerek nagy anyagkompatibilitást mutatnak. A tisztítás a munkadarab felületének oxidálása, elszínezése, mattítása vagy egyéb befolyásolása nélkül történik. További előnyt jelent a gyors és teljes száradás – még az olyan bonyolult alkatrészterületeken is, mint amilyenek a vakfuratok és az alávágások.

A feladatnak megfelelő, tartós és megbízható eredményt nyújtó megoldások

Az oldószeres tisztításhoz az Ecoclean széles termékválasztéka teljesen zárt berendezéseket kínál, amelyekben a közeg körfolyamatban áramlik. Valamennyi oldószeres tisztítórendszerünket az oldószer folyamatos és automatikus előkészítése érdekében beépített desztillálóberendezéssel és szűrőberendezésekkel szereltük fel. Ez lehetővé teszi a folyamatosan kiváló minőségű tisztítást és a közeg hosszú idejű alkalmazhatóságát. Ezenkívül gyakorlatilag teljesen el lehet kerülni a munkatársak bármilyen érintkezését az oldószerrel.

Az EcoCcompact teljes vákuum alatt működő oldószeres tisztítóberendezést a max. három elárasztótartály és a bőséges alapfelszereltség révén optimális módon a mindenkori konkrét alkalmazáshoz lehet hozzáigazítani (Forrás: Ecoclean)

A teljes vákuum alatt működő EcoCcore rendszert jelentős alkatrészmennyiségek szigorú tisztasági követelmények szerinti, hatékony tisztítására terveztük. A berendezés nem halogénezett szénhidrogénekkel vagy poláris oldószerekkel üzemeltethető, az egyik oldószerről a másikra történő átállítása pedig rendkívül egyszerű. Ez abban az esetben is lehetővé teszi a tartósan megbízható üzemeltetést, ha változnak a követelmények, illetve módosul a termékválaszték. Az oldószeres tisztítóberendezések további előnye a bőséges szériafelszereltség, például a két elárasztótartály, a hővisszanyerés, a fő- és mellékáramköri szűrés, valamint az állásidő minimalizálását lehetővé tevő egyéb megoldások. A tisztítási minőség javításának megtartásával hozzájárul az egységköltségek csökkentéséhez többek között az innovatív előzetes gőzös zsírtalanítás is, amelynél az olajat tartalmazó oldószer nem a szokásos módon, az elárasztótartályba kerül vissza, hanem közvetlenül a desztillálóberendezésbe, valamint az a lehetőség, hogy az ultrahang a szűréssel egy időben alkalmazható. A részecskék ezáltal már tisztítás közben kijutnak, és nem gyűlnek össze a szűrésig a munkakamra alján.

Az EcoCduty moduláris felépítésű, teljes vákuum alatt működő nagy kamrás oldószeres tisztítóberendezés szénhidrogénekkel vagy módosított alkoholokkal üzemeltethető. A munkakamra max. 1 250 × 840 × 970 mm méretű, és egy tonna tömegű adagokhoz van kialakítva (Forrás: Ecoclean)

Az EcoCcompact alapfelszereltségéhez két helytakarékos elárasztótartály is hozzátartozik, melyek moduláris felépítésben segítik elő a poláris oldószerekkel vagy nem halogénezett szénhidrogénekkel végzett tisztítást és konzerválást. A teljes vákuum alatt működő berendezés a sokféle opció révén az alkalmazások széles körénél használható fel – a gyors zsírtalanítástól a köztes tisztításon keresztül a tisztasági specifikációknak megfelelő végső tisztításig. Ehhez hozzájárul a harmadik elárasztótartály utólagos felszerelési lehetősége is. A középpontban az egységköltségek célzott csökkentése áll, a tisztítás kiváló hatékonyságának megtartása mellett.

Mindenekelőtt az edzőüzemek és az anyagalakítás technikájával foglalkozó üzemek, valamint az autó- és repülőgépiparral kapcsolatos üzemegységek igényelnek különösen nagy kapacitású berendezéseket az alkatrészek gazdaságos tisztításhoz és zsírtalanításhoz. Ebből a célból fejlesztettük ki az EcoCduty nagy kamrás oldószeres tisztítórendszert. Az 1 250 × 840 × 970 mm méretű berendezés legfeljebb egy tonna tömegű adagok kezelésére alkalmas. A poláris szénhidrogénekhez vagy oldószerekhez kialakított berendezés teljes vákuum alatt működik, moduláris felépítése révén pedig egyszerűen hozzáigazítható az ügyfelek speciális követelményeihez. Alapfelszereltségként gőzös zsírtalanítóval, valamint kiegészítésképpen egy vagy két rozsdamentes acélból készült elárasztótartállyal kapható, például a gőzös zsírtalanítás és az injekcióval végzendő elárasztásos mosás egyes folyamatszakaszaihoz, illetve a gőzös zsírtalanítás, az injekcióval végzendő elárasztásos mosás és a konzerválás folyamatához. Mindhárom változatnál a vákuumszárítás is része az alapfelszereltségnek. Az anyagalakításnál gyakran használt klórtartalmú olajokat az olajállósági tesztek elvégzése után megfelelő stabilizálható oldószerekkel le lehet tisztítani. A kéntartalmú olajok eltávolítására a berendezés korlátozások nélkül alkalmazható.

A kompakt Minio 85C lehetővé teszi a nem halogénezett szénhidrogénekkel végzett megbízható és gazdaságos zsírtalanítást és tisztítást mind a gyártási folyamatok közben, mind pedig utánuk (Forrás: Ecoclean)

A Minio 85C csekély helyigényű, kompakt megoldás, amely lehetővé teszi a nem halogénezett szénhidrogénekkel végzett, megbízható és gazdaságos zsírtalanítást és tisztítást mind a gyártási folyamatok közben, mind pedig utánuk. A viszonylag alacsony gyártási kapacitású kisüzemek és a decentralizált tisztítóállomásokat működtető nagyüzemek egyaránt haszonnal alkalmazhatják kiérlelt folyamattechnikánkat a bemerítés, a gőzös zsírtalanítás és a vákuumszárítás folyamatfázisaiban.

A mindenkori alkalmazás szerint optimalizált berendezés- és folyamattechnikát, valamint a folyamatparamétereket hatékonyan és biztonságosan meg lehet határozni az Ecoclean technológiai központjaiban, az eredeti szennyezett alkatrészeken végzett tisztítási kísérletekkel.

www.ecoclean-group.net

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek