Autóipari minőségű, ívelt geometriájú üvegfelületek automatizált tisztítása, előkészítése rétegezéshez és ragasztáshoz az új íves-mosó géppel

2020. december 16., szerda, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító automatizálás felület felülettisztítás tisztítás tisztítástechnológia üveg

Az üvegipar egyes területein szükség van ívelt üvegfelületek (például egy szélvédő) előállítására, nagy sorozatban, megfelelő minőségben. A termék minősége függ a nyersanyag minőségétől, a megmunkálás pontosságától és végül, de nem utolsósorban a termék (gyártásközi) tisztaságától. Ez utóbbi rendkívül fontos, mert az anyag jellegéből adódóan elsődleges az optikai hibamentesség, melynek alappillére a felületek tisztasága.

A SOMATECH Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” felhívására benyújtott, GINOP-2.1.7-15-2016-00799 azonosító számmal nyilvántartott támogatási kérelmét támogatásra érdemesnek ítélték, és a projekt keretein belül kifejlesztette és legyártotta az „Autóipari minőségű, ívelt geometriájú üvegfelületek függesztett rendszerű, mosó- és szárítóberendezését”. A projekt célja egy mosó- és szárítóberendezés kifejlesztése volt, amely alkalmas minden üveg felületelem tisztítására, kis görbületi sugarak esetén is garantálja a tisztíthatóságot, bevonatos üvegek esetén is alkalmazható, továbbá energiahatékony és környezetkímélő. Az új, függesztett rendszerű, mosó-, szárító- és ionizálóberendezés használatával automatizáltan megvalósítható extrém vékony, ívelt üvegtáblák tisztítása, és akár 50%-os mértékű költség- és 90%-os környezetiterhelés-csökkentés érhető el.

A SOMATECH Kft. elkötelezett az élő környezetünk védelme, a fenntartható fejlődés elvei iránt. Ezeket az elveket nem csupán a saját tevékenységeink, vagyis az innovatív egyedi gépek fejlesztése során, hanem azoknak a gyártásban történő alkalmazását is figyelembe véve tartjuk szem előtt. Az új íves-mosó berendezésünket is ezen elvek mentén fejlesztettük ki.

Az üvegtáblákat csak a biztonságos megfogáshoz szükséges minimális két tapadókoronggal rögzítik

A szélvédők gyártása során az autóiparban jelenleg használt megoldások nem alkalmasak az elektromos autók hatótávjának növeléséhez fontos könnyített, milliméternél vékonyabb ívelt üvegtáblák automatizált, gépi tisztítására. A mi berendezésünk erre a problémára kínál pH-semleges és a (többszörös vastagságú üvegek mosása során is) jelenleg alkalmazott technológiák vízfelhasználásának a töredékével megvalósuló megoldást.

A berendezésünkkel 1 438 × 860 mm-es felületű, 0,55 mm vastagságú és 157 mm hajlatmélységű üvegtáblákon végzett üzemi tesztek során elért eredmény: 850 db üvegtábla megtisztítása egyetlen ciklusban, vagyis a rendszerben cirkuláltatott és megfelelő szűréssel folyamatosan újrahasznosított vízmennyiség cseréjéhez igazodva. 1 db tábla áthaladása a berendezésen átlagosan 110 másodperc alatt történik, és a rétegezéshez/ragasztáshoz szükséges minőségű megtisztításának mindösszesen bő 2 liter víz és kevesebb mint 6 kWh villamosenergia-fogyasztási igénye van. Ez az eredmény a költségeit és környezetterhelését tekintve egyaránt töredéke a jelenleg alkalmazott megoldásoknak.

Konstrukcióból adódó üzembiztosság és kisebb karbantartási igény

Az új technológia üzembiztossága, kiváló ciklusideje és alacsony karbantartási időráfordítási igénye az egyes modulokon való folyamatos, lineár pályán, függesztett állapotban történő mozgatásból és a táblák megfogását biztosító vákuummegfogókkal történő rögzítés konstrukciós tervezéséből adódik. Az alkalmazott technológia széles körű elméleti kutatás és számos előzetes tesztelés elvégzése során lett véglegesítve, melynek eredményeképp a tisztítás elvárt minőségű megvalósítása mellett úgy sikerült kiküszöbölni a kritikus lengési jelenségeket, hogy az üvegtáblákat csak a biztonságos megfogáshoz szükséges minimális két tapadókoronggal rögzítjük. A mechanikai szempontból egyszerűbb konstrukció eredményeképp a berendezésünk ár-érték aránya kiváló, és az autóipari felhasználás során a gép alacsony karbantartási költséggel, folyamatosan üzemeltethető.

 

www.somatech.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek