Olajtisztítás – Egyszerű megoldás egy láthatatlan problémára

Europafilter olajtisztító rendszerek

2015. július 03., péntek, 08:32

Címkék: europafilter kenéstechnika kopás norinsol olajtisztítás ultraszűrés

Bizonyos dolgokhoz annyira hozzászoktunk, hogy nem is tekintünk rá problémaként. Ilyen például a rendszeres olajcsere is. Így működnek a dolgok általában, de az új találmányok azt mutatják, hogy ennek nem feltétlenül kellene így történnie. Létezik például egy olyan olajtisztítási eljárás, amely által az olaj sohasem lesz szennyezett, nem szükséges cserélni, de mindenekelőtt megelőzhetőek a költséges leállások is.

Az igazán tiszta olaj...

Nézzük meg először, hogy mit ért az Europafilter az igazán tiszta olaj fogalma alatt? A jelenleg használatos ISO4406-os vizsgálati módszer az olajban lévő szilárd szennyeződéseket csak 5 mikron szemcseméretig képes kimutatni. Az ISO4406 szerinti szűrés azért nem eredményez kellően tiszta olajat, mivel az olajban lévő szennyeződések tömegének a 70%-a 1 mikron alatti részecskékből áll (1. ábra).  Külön probléma ezekkel a kis részecskékkel, hogy nagy felületi nyomást képesek kifejteni, így rongálva a gépek felszínét, valamint az olajban végbemenő oxidációhoz is kellően nagy felületet biztosítanak a jelentős számuk miatt. A megoldás az olaj ultraszűrése, amely 0,1 mikronig képes a szilárd részecskék kiszűrésére. Az ilyen finomszűrésen átesett olaj már nem tartalmaz a gépalkatrészek számára káros méretű részecskéket, amit például a svéd SKF csapágy gyártó is visszaigazolt, mivel a számításaik szerint egy siklócsapágyban az olajfilm minimális vastagsága 0,5 mikron.  Az igazán tiszta olaj mentes az oxidáció okozta lakkosodástól is. Az Europafilter mellékáramú szűrője megköti ezeket a szennyeződéseket is, amelyek jellemzően le vannak tapadva, így rontva például a hidraulikus szelepek működését, vagy akadályozva a gépek megfelelő hőleadását. Ezen felül, az Europafilter képes megkötni az olajban található szabad vagy oldott vizet is.

...igazán tiszta előnyei

Ha igazán tiszta olajjal működik a gépünk, az számos előnnyel jár. A gépalkatrészek kopása jelentősen csökken, és a gépek hatékonyabban tudnak üzemelni. A folyamatosan tisztított olaj cseréje nem szükséges, mivel az már nem tartalmazza az oxidáció kialakulásához szükséges elemeket (víz és szilárd szennyeződések), így az olaj megőrzi a kenési tulajdonságait.

Az olaj cseréjének szükségtelensége már eleve kézzelfogható hasznot jelent az alkalmazók számára, azonban a legnagyobb előny a megbízhatóbb működésben rejlik. Több vizsgálat is megerősítette, hogy a nem tervezett leállások és üzemzavarok több mint fele valamilyen kenéstechnikai okra vezethető vissza (2. ábra). A leállásoknak viszont jelentős költségük van, aminek jelentős része így egyszerűen megelőzhető. Az Europafilter további előnye, hogy a szűrőbetét a gépek leállítása nélkül cserélhető. Számos egyéb olajtisztító rendszer is létezik, de az Europafilter az egyetlen, amely egyszerre képes az ultraszűrésre 0,1 mikronig, a víz valamint az oxidáció okozta lakkosodás szűrésére egyaránt.

Nemzetközi referenciák

A rendszert széles körben és nagy sikerrel alkalmazzák, elsősorban Skandináviában. A felhasználói lista a CNC gépeket használó kisvállalkozásoktól, az olajvállalatokig terjed, amire jó példa Svédország, ahol iparági sztenderd lett, olyan referenciákkal, mint a Volvo, SKF vagy az ABB. A megbízhatóság javulását és a gépek hosszabb élettartamát több mint 200 nagy cégnél beszerelt több ezer szűrőberendezés igazolja.

Az Europafilter mellékáramú olajtisztító rendszerei Magyarországon az idei Ipar Napjai szakkiállításon mutatkoztak be, ahol a komoly érdeklődés mellett a terméket Elismerő Oklevéllel is jutalmazta a szakmai zsűri.

www.europafilter.com

Magyarországi forgalmazó:

Norinsol Kft.

www.norinsol.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek