Teljesítmény és minőség együtt jár

Akkumulátorok végellenőrzése a Cognex VisionPro és DataMan eszközeivel

2012. február 01., szerda, 21:30

Címkék: banner batteries cognex dataman vision pro

A korszerű gépkocsimotorok elképzelhetetlenek erős, nagy kapacitású akkumulátorok nélkül, hiszen például a hatékony start-stop rendszereket milliszekundumok alatt kell maximális feszültséggel ellátni. Termékei végellenőrzését az osztrák Banner GmbH akkumulátorgyártó a linzi Schmachtl GmbH nagy teljesítményű és a Cognex technológiájának köszönhetően a legmagasabb minőséget képviselő képfeldolgozó megoldásaira bízza.

Az optikai minőség-ellenőrzés kulcsszerepet játszik az ipari termelésben, ha nagy sorozatokban gyártanak, és kifogástalan minőségre van szükség. A Banner GmbH legkorszerűbb technológiájú ausztriai készregyártó üzemében naponta akár 3000, úgynevezett AGM technológiájú gépjármű-akkumulátort állítanak elő. Az AGM (Absorbent Glass Mat) technológia lényege, hogy a szokásos esetben folyékony elektrolitot üvegszálas gyapotban itatják fel, vagyis megkötik. Az erre a műszaki megoldásra jellemző kis belső ellenállás miatt igen nagy indítóáramok érhetők el. A high-tech akkumulátorok legújabb generációja, amelyet előszeretettel alkalmaznak a fékezési energia visszanyerésével kombinált start-stop motorokban, hozzájárul CO2-kibocsátás optimalizálásához.

A cél: hiba nélküli termékek

A Banner AGM készregyártó üzemében az egyik kulcsfontosságú munkafolyamat a Cognex VisionPro képfeldolgozó rendszerével végzett optikai végellenőrzés. Nagy teljesítményű elemeire alapozva a Schmachtl cég OBI (Optical Battery Inspection) képfeldolgozó szoftvere koordinálja a hat ipari kamerából, illetve a DataMan 100 kódolvasóból érkező információkat. Az ellenőrzési lépéssel garantálható, hogy a vevőhöz mindig a megfelelő termék jut el, méghozzá kifogástalan minőségben. Az innovatív projekt a Banner számára 100 százalékos minőség-ellenenőrzést, valamint nulla hibatoleranciát tesz lehetővé, végső soron pedig jelentős költségmegtakarítást.

 

Kontrasztszegény kód vagy tükröződés sem akadály

 

Pólussapkák, fogantyúk és méretek

Az OBI rendszer öt oldalról figyeli meg az akkumulátorokat. A VisionPro szoftver számos jellemzőt képes felügyelni még akkor is, ha ezeket a legkülönfélébb hordozókról kell begyűjteni. A rendszer kiértékeli a címkézés helyét és teljességét, a telepek különböző geometriai méreteit, a kupakok és a fogantyúk meglétét, valamint a szellőzőnyílások méretének helyességét.

Ha egy jellemző túllépi a termékspecifikus tűrést, a kérdéses akkumulátort eltávolítják a többi termék közül, és a hiba megjelenik egy képernyőn. A dolgozónak lehetősége van arra, hogy a terméket újbóli ellenőrzésre visszajuttassa, miután a hibát kiküszöbölte.

Az adatok bármikor előhívhatók

Az egyik legfontosabb vizsgálati lépés a közvetlenül az akkumulátor műanyag burkolatára rögzített szöveg beolvasása. Ez tartalmazza az akkumulátor típusára, a gyártási dátumra és a teljesítményre vonatkozó adatokat. Az információkat a gyártósor végén kétdimenziós datamátrix kóddá alakítják, és az akkumulátort az ezt tartalmazó címkével látják el a tökéletes visszakereshetőség érdekében.

 


Párhuzamosan öt oldalról figyelik meg a terméket
 

 

A műanyag burkolatra címkézett adatmátrixos kód kontrasztja gyakorta gyenge, és a fényes etikettcímkén jelentkező tükröződés is megnehezíti a dekódolást. A képalapú DataMan 100 vonalkódolvasó azonban – a kiváló olvasási teljesítményt egyszerű kezeléssel párosítva – képes megbirkózni a nehézségekkel. Ráadásul kis, robusztus házában kapott helyet a megvilágítás, a kamera, a processzor, illetve az USB és az RS 232 interfész is.

A gépépítők alapozhatnak rá

Mivel a képfeldolgozó szoftver nem igényli a kép időrabló előkészítését, a mindenkori alkalmazás kifejlesztése a képfeldolgozó mérnök szempontjából felgyorsul, a vállalat számára pedig csökkennek az élettartamköltségek. Elsősorban az autóipar részére készülő OEM-berendezések esetében tekinthető a Cognex VisionPro rendszere szabványnak. Amikor – mint a Bannernél – a legszigorúbb minőségi követelményeknek kell eleget tenni teljes termék-visszakereshetőség mellett, a VisionPro folyamatos biztonságot kínál.

(www.cognex.com)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek