Hőkamerák épületek vizsgálatához

Ebx-sorozat a Flir Systemstől

2012. március 17., szombat, 08:39

Címkék: flir hőkamera hőkép lakóépületek mérés rapas

A hőkamerák alkalmazása széles körben elterjedt az épületek, nagyobb berendezések vizsgálatánál. Segítségükkel könnyen felderíthetők az energiaveszteségek, nedves területek, tetőhibák, szivárgások, hőszökés, a HVAC berendezések problémái, amelyek egyéb módon nehézkesen, nagy időráfordítással, vagy csak részben válnának ismertté.

 

Az utóbbi években a technológiai haladás okozta árcsökkenésnek köszönhetően a hőkamerákat egyre több műszaki feladatra alkalmazzák. Ezzel együtt jelentősen növekedett a jobb minőségű kamerák iránti igény is. Akik először használnak hőkamerát,  általában  megelégednek  egy belépő szintű modellel, később  azonban  többet  tudó  rendszert igényelnek.

Sok funkció, kiemelkedő képminőség, alacsony ár

A FLIR Ebx-sorozatú készülékek elsősorban éppen azoknak a felhasználóknak készültek, akik a meglévő készüléküket egy jóval nagyobb tudású és jobb képminőséggel rendelkező típusra kívánják lecserélni, ugyanakkor kiváló belépő szintet jelentenek azoknak a potenciális felhasználóknak a számára, akik nem csak nagyobb képernyő felbontást, de a Flir-i sorozat tudásánál részletesebb analízis funkciót kívánnak meg. A FLIR Systems a folyamatos fejlesztések révén ma olyan áron kínálja ezeket a nagy tudású készülékeket, amely alacsonyabb, mint más gyártók olyan készülékeinek ára, amely készülékek nem képesek ezt a képminőséget és ezeket a funkciókat nyújtani.

Különböző kivitelben

A FLIR Ebx-sorozat összes készülékében a legújabb fejlesztésű vanádium-oxid mikrobolométer detektor biztosítja a kiváló képminőséget. A kijelző minőségétől függően a fel- használó a következő típusokból választhat:

 • E30bx / E40bx: 160 x 120 képpontos hőtérkép
 • E50bx: 240 x 180 képpontos hőtérkép
 • E60bx: 320 x 240 képpontos hőtérkép

A nagyobb képernyő felbontás több részletet és nagyobb hőmérsékleti pontosságot jelent, ami kisebb hőmérsékleti eltérések felderítését teszi lehetővé.

 

Pontos hőmérsékletmérés

A típustól függően a legkisebb látható hőmérséklet különbség 0.045°C, a max. mérhető hőmérséklet  +120°C. Ugyancsak típustól függően a készülékek olyan analízis-funkciókkal rendelkeznek, mint többszörös  spotmérés, automatikus meleg/hideg pontot detektáló markerek, izoterm (alatt/fölött/között), a felhasználó által megadott két képpont közötti hőmérséklet-különbség  automatikus kiszámítása. Kifejezetten a profi építészek számára mind- egyik típus rendelkezik nedvesség és szigetelésriasztási funkciókkal is.

Hőkamera, vizuális kamera és lézeres célzás

A FLIR E40bx, FLIR E50bx és FLIR E60bx típusokba 3 mega- pixeles vizuális (normál) kamerát is beépítettek. A vizuális kamera által adott kép jól használható referenciaképként a hőtérképhez, mivel megkönnyíti a mért objektum egyes részeinek beazonosítását.  Sötét környezetben a kamerák- ba beépített LED-es világítás biztosítja a megfelelő minőségű vizuális kép létrehozását. Mindegyik típusnál lézeres célzás segíti a felhasználót a meleg pontok felderítésében és a hőtérképen történő beazonosításában.

 

 

 

 

Funkciógazdagság

A típustól függően különböző, az építészeti szakembereknek nagy segítséget nyújtó funkciók közül lehet válogatni:

 • kép a képben (PiP) funkció, amikor a vizuális képre a hő- térkép rá van vetítve, megkönnyítve a mért pontok beazonosítását
 • termál-fúzió, amikor az alaposabb analízis céljából a hő- térkép és a vizuális kép egy képet alkot
 • szöveges és hangos megjegyzések hozzáfűzése a képekhez
 • MeterLink: lehetőséget  ad a készülékekhez vezeték nélkül kapcsolódó Extech nedvességmérőre  történő  adat- átvitelre
 • azonnali jegyzőkönyvkészítés, melynek segítségével az E60bx típusnál létrehozható a mérési
 • jegyzőkönyv és ki- másolható egy USB stickre
 • WiFi: lehetőséget adva a hőtérképek és egyéb információk okos-telefonra, vagy táblagépre történő vezeték nélküli átvitelére
 • mindegyik típusnál a hőtérképek könnyen áttölthetők USB stickre, vagy számítógépre
 • mindegyik típus szoftverrel kerül forgalomba, lehetővé téve alapvető feladatok ellátását. Részletesebb analízis a külön kapható FLIR Reporterrel végezhető el.


A készülékek kezelése rendkívül egyszerű, az IP54-es védettség  lehetővé  teszi a készülékek durva körülmények között történő használatát is. A 3.5”-os képernyő kiváló mi- nőségű képet szolgáltat.

Pástyán Ferenc
www.rapas.hu
pastyan@t-online.hu
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek